Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem igazán nyomta rá a bélyegét a koronavírus a gödöllői ingatlanpiacra

2020-06-20 10:22:05

A tavalyi év végén a legtöbb szakértő már az árak enyhe csökkenését, stagnálást és az áremelkedés lassulását várta a 2020-as évtől. Akkor azonban még nem tudták, hogy a járványhelyzet hatására a bizonytalanság és a kijárási korlátozások bevezetése végett az ingatlanpiaci tranzakciók száma is alacsonyabb lesz. Ezek országos szinten mind érezhetőek voltak

Városunk ingatlanpiacát tekintve elég hektikus a helyzet, hiszen az elmúlt hat hónapban láthattunk mérsékelt növekedést, de rohamosabb csökkenést és emelkedést is. Az elmúlt fél év legtöbb hónapjában a téglalakások voltak a legdrágábbak, őket általában a panellakások követték, a sort pedig mindig a családi házak zárták.

A koronavírus hatása csak a lakásoknál volt érezhető

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján megtudtuk, hogy a Gödöllőn eladó családi házak szinte semmit nem éreztek a járványhelyzet okozta árcsökkenésekből. 2019 decembere óta áraik mérsékelten növekedtek, esetleg stagnáltak, de csökkenés egyik hónapban sem mutatkozott. A 2019-es év utolsó hónapjában átlagosan 356 ezer forintos négyzetméter áron lehetett házat vásárolni városukban. Ez az összeg a felfelé ívelő tendencia során 2020 májusára már elérte a 379 ezer Ft/m2-t.

A panellakásoknál már nem volt ennyire egyszerű a helyzet. A 2019-es évet 515 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárral zárták. Azonban 2020 januárja már rögtön egy csökkenést hozott, így a vizsgált időszakban egyetlen egyszer a téglalakások drágábbak lettek a paneleknél. Nem tartott sokáig ez az időszak, hiszen februártól újra emelkedést tapasztalhattunk a panellakások piacán, így ekkor 427 ezer Ft/m2-es átlagáron tudtunk ilyen típusú lakást találni. Talán a már korábban említett járványügyi intézkedéseknek is köszönhetően, a márciusi és az áprilisi hónapokban mérsékelt árcsökkenés volt megfigyelhető. A májusi hónapban viszont már újra elkezdtek felfelé ívelni az árak, így elérve a 485 ezer Ft/m2-t.

A téglalakások az idei évet már rögtön áremelkedéssel kezdték, ennek következtében januárban a téglaépítésű lakások átlagára elérte az 510 ezer Ft/m2-t. A februári, illetve a márciusi hónapban viszont már négyzetméterenként több mint 50 ezer forinttal olcsóbban lehetett téglalakást találni a gödöllői ingatlanpiacon. Ezután viszont egy újabb áremelkedés következett, amit egy májusi mérséklődés követett. Emiatt a májusi átlagár 452 ezer Ft/m2-re volt tehető.


A koronavírus országos szinten befolyásolta az ingatlanpiacot

Az MNB júniusi lakáspiaci jelentéséből kiderül, hogy a koronavírus-járvány jelentős mértékben felforgatta az ingatlanpiaci kondíciókat. Országos átlagban a 2019 utolsó negyedévében már stagnáltak a lakásárak az MNB lakásárindex értékei szerint. 2020 első negyedévében a koronavírus-járvány elterjedése, majd pedig a március végén biztonsági okokból bevezetett korlátozó intézkedések a piaci aktivitás hirtelen és drasztikus visszaesését eredményezték. Ennek köszönhetően márciusban országosan 29 százalékkal csökkent az adásvételek száma. Áprilisban pedig még nagyobb visszaesés történt, hiszen ebben a hónapban éves összevetésben 58 és 70 százalékkal kevesebb tranzakció valósult meg. Forrás: ingatlannet.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online