Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Jókora fordulatot vett a gödöllői magánkórház ügye

2020-06-08 17:11:50

Egy éve, hogy a helyi közbeszéd és várospolitikai csatározások kereszttűzébe került a gödöllői magánkórház építéséhez szükséges telekeladás. Tavaly május végén a képviselőtestület tagjai többségi szavazással hozzájárultak ahhoz, hogy az önkormányzat 60 millió forintért eladja a tüdőgondozó Ady sétány és Légszesz utca találkozásánál lévő épületét és a hozzá tartozó telkeket a gödöllői székhelyű BOMM Egészségügyi Kereskedelmi Kft-nek.

Az ügyletet a Fidesz-KDNP akkori és tavaly októberben megválasztott képviselői egyaránt mutyi-szerűnek ítélték, mi több, az is megfogalmazódott, hogy a telkek – szerintük – áron aluli értékesítés miatt büntetőfeljelentést tesznek.
Az elmúlt esztendő novemberében – a Fidesz-KDNP-s városatyák nyomására – Gémesi György beleegyezett, hogy új értékbecslés készüljön az évtizedeken át a tüdőgondozónak otthonául szolgált ingatlanról és a mellette fekvő területről. Ebből idén februárban az derült ki, hogy a költségek levonása utáni maradványérték bruttó 52 millió forint, amihez képest a 60 millió forintos eladási ár kedvezőnek tekinthető.


Már-már úgy tűnt, hogy elcsitulnak a hullámok, és lassan elindulhat a beruházás folyamata (erről Bók Károly a Régió Plusz TV stúdiójában nyilatkozott március elején), amikor közbeszólt a koronavírus-járvány.

A telkeket megvásárló cég ügyvezetője – túl azon, hogy július 30-ig járványkezelési centrum céljára díjmentesen visszajuttatta a teljes épületet az önkormányzatnak – újratervezésre kényszerült. Szerződésmódosításra vonatkozó ajánlatát eljuttatta az önkormányzatot, mint eladót képviselő polgármesternek. Gémesi Györgyöt – a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett rendkívüli jogrend következtében – sajátos körülmények között érte a megkeresés, hiszen a veszélyhelyzet miatt jogában állt egyedül dönteni a szerződés bizonyos pontjainak módosításáról. Ezt meg is tette.  Első kísérlete azonban kudarcba fulladt, mert – mint írta – „a szerződésmódosítás szövegében elírás történt”.

Néhány nap elteltével, május 29-i keltezéssel a javítás megtörtént. Az alap-kontraktusban – 2019. június 25-étől számítva – 80 ágyas kórház létesítése szerepelt, azzal a kikötéssel, hogy ellehetetlenülés esetére 30 hónapos határidővel rögzítették az eladó (önkormányzat) elállási lehetőségét.
Ehhez képest a módosítás – egyebek mellett – azt tartalmazza, hogy az egészségügyi beruházás több ütemben is megvalósítható. Az első ütem legfeljebb 60 hónapos határidővel (2024 júniusa) és legalább 30 darab aktív ágy rendelkezésre állásával számol.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online