Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői önkormányzat pénzével is kalkulál a kormány jövőre

2020-05-27 10:21:20

Varga Mihály pénzügyminiszter május 26-án benyújtotta az ország 2021-es évének költségvetéséről szóló elképzelés-csomagot. A számhalmazban akad még bizonytalanság bőven, ám az elég világosan látszik, hogy a kormány a következő évben is kezelni kívánja a koronavírus-járvány esetleges kedvezőtlen gazdasági hatásait.

Ezt a „készültséget” az önkormányzatok is megérzik majd a „zsebükön”, hiszen a terv szerint jövőre teljes mértékben elvonják tőlük a gépjárműadóból származó bevételt, és 3,7-szeresére kívánja az állam növelni a tehetősebb önkormányzatokat sújtó szolidaritási hozzájárulás mértékét. Ez utóbbi sarc nem minden települést érint, csak azokat, amelyek adóerő-képessége meghaladja az egy lakosra jutó 22 ezer forintot.

Gödöllő esetében az elmúlt években az alábbiak szerint alakultak a mutatók:
2018
-ra tervezett szolidaritási hozzájárulás: 277,5 millió forint.
2019
• egy főre jutó adóerő-képesség: 77.345 forint • szolidaritási hozzájárulás: 430 millió forint.
2020
(terv) • egy főre jutó adóerő-képesség: 61.895 forint • szolidaritási hozzájárulás: 211,5 millió forint.

A 2021-es összeget egyelőre nehéz pontosan meghatározni, hiszen a számítás alapját képező tételek még nem ismertek. Ha az idei tervadatokból indulunk ki, akkor – a 3,7-es szorzóval számolva – a gödöllői közkasszát terhelő szolidaritási hozzájárulás mértéke beékelődhet a 700-800 millió forintos tétel közé. Ezen felül mintegy 115 millió forint gépjárműadó-bevételtől is eleshet a város. Az a település, amelynek csúcsvezetése  éppen az új városháza
bruttó 1,3 milliárd forintot felemésztő átépítésén, bővítésén fáradozik.  


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online