Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vécsey László úgy véli, Gémesi szakértői akcionizmusa nem használ Gödöllő megítélésének

2020-04-26 18:02:45

A koronavírus-járvány terjedése miatt a kormány március 11-én rendelte el a rendkívüli jogrendet és elkezdte bevezetni a veszélyhelyzeti intézkedéseket. Ezek egy része népegészségügyi jellegű volt, másfelől viszont gazdaság- és munkahelyvédelmi döntések is születtek. Mi több, az önkormányzatokat érintő kérdésekben az alkottak új rendeleteket. Mintegy másfél hónappal a veszélyhelyzeti intézkedések életbe lépése után Vécsey Lászlót, a gödöllői központú Pest megyei 6-os számú egyéni országgyűlési választókerület kormánypárti képviselőjét kértük a kialakult viszonyok elemezésére.

- Képviselő úr! Önhöz 17 település tartozik, 5 város és 12 nagyközség vagy község. Tapasztalatai szerint mik azok a megoldásra váró feladatok, amik mindenhol jelentkeznek, és milyen egyedi esetekkel, igényekkel szembesült?
- Az elmúlt hetekben munkatársaimmal sok ezer embert kérdeztünk meg telefonon, hogy igényelnek-e segítséget a járványhelyzetben. Személyes tapasztalatom, hogy a veszélyeztetett korosztályhoz tartozók szinte maradéktalanul betartják a járvány terjedésének lassítására irányuló kormányzati ajánlásokat. Megható a családok összetartása a bajban, ahogyan a fiatalabb korosztály gondoskodik az idősebb családtagokról. Jellemzően az agglomerációs településeken találtunk olyan élethelyzetben élőket, akiknek családtagjai tőlük messze élnek, de az ő környezetükben is akadnak szomszédok, utcabeli jó ismerősök, akik készséggel segítenek. Egyelőre még nagyon kevesen szorulnak közösségi, önkormányzati segítségre, de ők ismerik a lehetőséget és élnek is vele. Hangulatilag széles a paletta, nagyok a felfogásbeli különbségek. Van, aki alig várja, hogy vége legyen, és találkoztam olyannal is, aki azt mondta, nagyon élvezi a „családterápiát”. Konkrét segítséget is tudtunk nyújtani: szájmaszkot, kézfertőtlenítőt vittünk, ügyintézési tanácsokat és segély-kontaktokat adtunk, illetve néhány egyedi kérés kapcsán személyesen fogok eljárni.

-  Ha egy, egytől tízig terjedő skálán kellene értékelni az elrendelt korlátozó intézkedések emberekre, illetve önkormányzatokra gyakorolt hatását és fogadtatását, amin az egy a legrosszabb és a tíz a legjobb, Ön milyen érdemjegyet adna, és miért?

- A korlátozó intézkedések célja a magyar emberek egészségének megvédése és minél több emberi élet megmentése. Szorosan ezután következik a negatív gazdasági hatások mérséklése. Az intézkedések hatását egyelőre és leginkább a járványgörbe ellaposodása mutatja, ami az egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntarthatóságán keresztül megmentett emberéleteket jelent.
Gazdasági téren a károk végleges mértéke, valamint az újraindulás ára és sebessége még nem látható, de a kormány gazdaságmentő intézkedés-csomagja, ezek eddigi hatása felettébb ígéretes. Magyarbarátsággal nem vádolható források szerint a járvány elmúltával a magyar gazdaság világszinten egyike lehet a legkevésbé károsodott nemzetgazdaságoknak.
Objektív mércével, tehát, kijárna a legmagasabb osztályzat. A fogadtatást illetően azonban vegyesebb a kép, pártpolitikai érdekek és szempontok torzítják a járvány elleni intézkedések megítélését. Ez az önkormányzati világban is érzékelhető, ahol a település típusától, méretétől függően is változnak a hatások. Ráadásul, a „közös teherviselés” költségvetési megjelenítése néhány helyen gondot okoz a polgármestereknek.


- Nem tudom, áldás-e vagy átok, de Önnek rendszeresen biztosít reagálási lehetőséget Gémesi György. Gödöllő polgármestere ugyanis szinte minden héten „gondoskodik” arról, hogy az együttműködés hiánya miatt bírálja, ellehetetlenítéssel, kivéreztetéssel vádolja meg a kormányzatot az önkormányzatokat érintő járványügyi intézkedései miatt. Ráadásul, már nem pártelnöki minőségében teszi ezt, hanem inkább az önkormányzati szféra tudoraként. Akár a 2022-es parlamenti választásra készülő „szakértőként”. Ön ezt miként látja?

- Reagálási lehetőségeimet illető felütésében szerintem mindenki hallja az iróniát, én ezt tovább nem fokoznám. A járvány és annak hatásai, következményei elleni védekezésre kell összpontosítani, minden más csak utána következhet!
Ennek a város vezetésében is így kellene lennie, a pártelnök azonban megint maga alá gyűrte a polgármestert. A Gyurcsány vezette ellenzék – mások mellett – Gémesi György néhány tucat önkormányzatot tagjai közt tudó, jobb napokat látott szövetségével is próbálja hitelessé tenni az „önkormányzatok kivéreztetése” kezdetű sirámot. Pedig ennek hiteltelenségéhez elég egy pillantást vetni a gödöllői költségvetésre. Nem a „kivéreztetés”, hanem épp ellenkezőleg: pénzbőség jellemzi. A gödöllői városi adósságállomány állami átvállalásának hála, évente félmilliárddal nő az éves pénzmaradvány, idén már meghaladja a 2,5 milliárdot.
Azt pedig, hogy ezt a pénzt a polgármester – a törvény adta lehetőségeivel élve, vagy visszaélve – egyszemélyi döntései mentén hogyan használja fel, mire költi el, valamint a járvány tényének végsőkig való, csökönyös eltagadásából mekkora részt képviselt a dilettantizmus és a politikai haszonlesés, majd az idő megmutatja.
Egy biztos: a járvány kezdete óta megfigyelhető, olykor az alpáriságot sem nélkülöző „szakértői” akcionizmusa sem a gödöllőieknek, sem Gödöllő megítélésének nem használ.

- Miután Ön nem tagja sem a kormánynak, sem az operatív törzsnek, csupán arra kérem, hogy a rendelkezésre álló információk alapján becsülje meg, milyen hosszú karanténszerű berendezkedésre lehet készülni. Azt is kérdezhetném: milyen, a választópolgárok egészségét és mindennapi megélhetését segítő feladat vár még a választott képviselőkre az elkövetkező hetekben, hónapokban?
- A kérdésben említett szervezetek rendelkeznek ez ügyben a legtöbb információval, mégsem vállalkoznak becslésekre. Nagyon helyesen! Ugyanis senki a világon nem tudja, mit tartogat még ez az ismeretlen ellenség. Ebben a helyzetben bármilyen becslés egyenértékű lenne a jóslással, ami nem képviselői feladat.
A kormány folyamatosan monitorozza a társadalom és a gazdaság egészségi állapotát, ennek során mérlegeli a mi képviselői jelzéseinket is, és napról-napra meghozza a szükséges döntéseket. Az országgyűlés és a bizottságok működnek, ülésezünk. Ha bármely döntés mielőbbi végrehajtása parlamenti határozatot igényel, mi készen állunk, mert ez viszont minden körülmények között képviselői feladat. Fotó forrása: facebook


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online