Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi Györgyé a felelősség, de döntései utólag felülvizsgálhatók

2020-04-20 16:32:53

Törvényi rendelkezés szól arról, hogy mit tehetnek, miről dönthetnek a polgármesterek – köztük Gödöllő első embere, Gémesi György – veszélyhelyzetben. Ebből egyértelműsíthető, hogy ilyen esetben a települési önkormányzat képviselőtestületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. A településvezető azonban nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.

De, mi van a képviselőtestületi ülésekkel, azok összehívásával? A válasz megkérdőjelezhetetlen, ugyanis veszélyhelyzetben nem engedélyezett a képviselőtestületi ülések összehívása, miként a bizottsági üléseké sem. A képviselőtestület valamennyi hatáskörét a polgármester gyakorolja, a képviselőtestületnek veszélyhelyzetben nincs döntési jogökre.

Az viszont megengedett, hogy a polgármester elektronikus úton (e-mail) kikérje a képviselők véleményét, ám a döntési felelősség minden esetben kizárólag a polgármesteré. A polgármester minden szükséges kérdésben dönthet a képviselőtestület helyett. Veszélyhelyzetben a település vezetője rendeleteket is alkothat. Viszont a veszélyhelyzet elmúltával az önkormányzati képviselők felülvizsgálhatják a polgármesternek a veszélyhelyzet ideje alatt hozott döntéseit, valamint az alkotott rendeleteit is. A polgármester kezébe adják azt is, hogy eldöntse, a veszélyhelyzet alatt kapnak-e tiszteletdíjat a képviselők.

A részletezett jogszabályi háttér azért vált aktuálissá, mert a februárban elfogadott munkaterv alapján április 23-án, csütörtökön összeült volna a gödöllői képviselőtestület, de nem fog. Üres marad erre az időre a VÜSZI Kft. Dózsa György úti központi épületének tetőterében lévő terem, ahol normál esetben – mások mellett – az önkormányzat tavalyi gazdálkodásának zárszámadására és a pénzmaradvány elszámolásának elfogadására, valamint a település idei költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosítására tett polgármesteri előterjesztés is vita tárgyát képezhette volna.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online