Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Költözés Norvégiába

2020-04-18 10:19:55

Kalandvágyóbb honfitársaink száját gyakran hagyja el az a mondat, hogy Norvégiába kell költözni, mert ott milliós fizetésekkel várják a leendő munkavállalókat. Azonban, ha megkérdezünk néhány, már ott élő magyart, hogy mi az igazság, akkor hamar lehűt a szavaival, hiszen a skandináv országban sincs kolbászból a kerítés. Ennek ellenére mégis sokan vannak, akik nekivágnak a nagy útnak, lássuk, mire kell figyelned, ha te is fontolgatod a költözést.

Fizetések
Norvégiában a fizetések nyilvános adatok, így bárki könnyedén utánajárhat, hogy a leendő kollégák mennyit kerestek a múlt évben. Azonban mielőtt túlságosan beleélnéd magad az álomfizetésbe, vedd figyelembe, hogy ebből a pénzből a megélhetést is fedezni kell, ami szintén nem alacsony összeg.

Általánosságban elmondható, hogy egy keresetből Norvégiában átlagos színvonalon lehet élni. Ha viszont már két kereső jut egy háztartásra, sokkal jobbak az esélyek, hiszen így arra is van lehetőség, hogy a megtakarítás gyarapodjon.

Munkalehetőségek
Mint általában mindenhol, Norvégiában is a hiány- és a piacképes szakmákban lehet jó eséllyel elhelyezkedni. Minden máshoz szükség van némi szerencsére vagy ismerősre. Bár az országban alacsony a munkanélküliség, a megüresedett pozíciók kb. 90 százalékát nem hirdetik meg, hanem ajánlás útján várják a munkavállalók jelentkezését.

Ahhoz azonban, hogy az elhelyezkedés zökkenőmentes legyen, szükséges a papírjaidat rendezni. Ezalatt azt értjük, hogy lehetőleg a bizonyítványaid hivatalos fordításával együtt érkezz az országba, ezen felül legyen meg a hivatalos fordításod az anyakönyvi kivonatodról, az erkölcsi bizonyítványodról, és hiába EU-s tagállam, ne hagyd otthon az útleveled sem.


Nyelvtudás

Bár a legtöbb országban nyert ügyed van egy tárgyalóképes angol nyelvtudással, Norvégiában ez koránt sincs így. A norvégok ugyanis elvárják, hogy beszéld a nyelvüket, és amennyiben neked ez még nem megy, sokkal kisebb eséllyel csíphetsz meg egy jól fizető állást. Nem beszélve arról, ha további ambícióid vannak, ugyanis norvég nyelvtudás nélkül nem fogsz tudni a ranglétrán feljebb jutni.
Ugyanakkor vannak olyan cégek az országban, melyeknek nem norvég a vezetésük, ezeknél többnyire nem is kérik számon a norvég nyelvtudásod.

Legyen megtakarításod!
Mielőtt útnak indulsz, tisztában kell lenned vele, hogy Norvégia drága ország, ezért legyen jócskán megtakarításod, amiből az első néhány hónap kiadásait finanszírozni tudod.

A szükséges összeg kiszámításához írd össze, hogy mik azok a tételek, melyeket minden hónapban fizetni szükséges, mint például a lakbér, a rezsi, az étkezés és az utazás. Ha biztosra akarsz menni, legalább 2, de jobb, ha 3 havi tartalékkal indulsz neki a nagy kalandnak.

Ha mindent elterveztél, és már csak a költözés van hátra, vedd fel a kapcsolatot a Visszuk.hu csapatával, akik profi segítséget biztosítanak a költözés stresszmentes lebonyolításában!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online