Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gondolatkeltő a gödöllői piaccsarnok emeleti részének bérbeadása

2020-04-17 10:45:18

A gödöllői piac közösségi oldalán a következő felhívás olvasható: bérleti üzemeltetésre kiadó a gödöllői városi piaccsarnok galériáján található 445 négyzetméteres össz-alapterületű étterem helyiségcsoport.

Első ránézésre egy szimpla kereskedelmi felhívásról beszélhetünk, ám – mivel a Piac Kft. önkormányzati tulajdonú cég – a közpénz-felhasználás hatékonyságának oldaláról is érdemes megvizsgálnia az esetet. Lássuk a főbb szempontokat:

• A korább bérlőtől az idén januártól érvénybe lépett tarifatáblázat alapján nettó 150 ezer forintot kértek havonta.
• Ha nem lenne veszélyhelyzet és ezzel egyidejűleg nem fenyegetne napról napra egyre jobban a gazdasági válság, akkor sem biztos, hogy ilyen mértékű bérleti díj megfizetése mellett rentábilis vállalkozást lehetne a lift megléte miatt akadálymentes emeleti részben folytatni.
• Többen is osztják azt a nézetet, hogy a hivatali épület lebontásával és a benne működött, a lakosságot szolgáló okmányirodai funkciók város szélére történt kitelepítésével csökkent a piac forgalma. Ezt a negatív trendet látszik alátámasztani, hogy erre az évre ideiglenesen alkalmazható bérleti díjakat is bevezettek egyes bérlőknél.
• 2012 októberében olyan megállapodás jött létre, hogy 2013. január 1-jétől a gödöllői központú járási kormányhivatal – ha úgy tetszik, az állam – ingyenes használatba kapja a polgármesteri hivatal épületének földszintjén található okmányiroda, lakosságszolgálati iroda, illetve adóiroda helyiségeit a teljes eszközállománnyal. Az irodarendszer együttes alapterülete valamivel több mint 442 négyzetméter.
• A városháza régi, Szabadság tér 7. szám alatti épületét időközben lebontották, a szerződés szerint azonban az akkor vállalt kötelezettségek továbbra is fennállnak. Ezt 2018 októberében dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője megerősítette.
• De, beszélhetünk egyfajta B-tervről is. A gödöllői költségvetés jelenleg havi szinten nettó 996 ezer forintot fizet egy helyi vállalkozásnak bérleti díjként a Petőfi tér 4-6. szám alatti (107 négyzetméter) és a Kossuth Lajos utca 3. szám alatti (225 négyzetméter) helyiségekért. A mindent egybevetve 332 négyzetméteres területen zajló hivatali munka fizikailag elférne 445 négyzetméteren, legfeljebb a bérbeadó cég „bukna” az ügyön.
• A Piac Kft. erre az évre közel 5,2 millió forintos adózott eredményt tervezett. Ha az önkormányzat lépne elő bérlővé, és nem fizetne, akkor ez az összeg nettó 1,8 millió forinttal mérséklődne éves szinten. Viszont, ha fizetne, a Piac Kft-t ebből a szempontból nem érné veszteség.
• Az előző pontban elkezdett gondolatmenetet folytatva, a települési költségvetés bérleti díjjal kapcsolatos kiadási oldalára jótékonyan hatna a hivatali irodák piaccsarnokba történő költöztetése: a havi, nettó 846 ezer forintos bérletidíj-spórolás éves szintre vetítve, több mint 10 millió forintos megtakarításhoz vezetne.

Mindezen tényeket, érveket és lehetőségeket szem előtt tartva, lehet, hogy érdemes lenne újragombolni azt a bizonyos kabátot…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online