Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az olvasás 5 jótékony hatása

2020-04-13 17:18:06

Az olvasás jótékony hatásairól már több tanulmány is készült, sokan mégis úgy gondolják, hogy ez csupán egy olyan szabadidős tevékenység, ami a fontos dolgok elől veszi el az értékes időt. Ha az interneten az arcunkba toluló mérhetetlen mennyiségű vicces posztra, valódi és álhírre gondolunk, akkor ez valóban így is van. Ezzel szemben egy tartalmas olvasmánnyal nem csupán az időnket üthetjük el hasznosan, hanem a mentális és a fizikai egészségünkre is számos pozitív hatással van a napi szintű betűfalás.

Oldja a feszültséget
A modern ember számára a mindennapi stressz az élet velejárója, sokunknak fel sem tűnik, hogy az állandó feszültség a napjaink szerves része lett. Azonban a szüntelen stressz számos betegség kialakulásáért felelős, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha igyekszünk kerülni a feszült helyzeteket.

A stresszkezelés egyik legegyszerűbb módja, ha a fárasztó munkanap végén egy izgalmas könyvvel a kezünkben kényelmesen elhelyezkedünk, és ha csak kis időre is, de kiszakadunk a valóságból, és megnyugvást találunk a könyv által kínált új világ felfedezésében.

Serkentően hat az agyra
Több kutatás bizonyítja, hogy rendszeres olvasással megelőzhető az időskori elbutulás, és lassítható az Alzheimer-kór kialakulása. Ennek oka, hogy az olvasás megmozgatja az elmét, így az agysejtek hozzászoknak a folyamatos aktív tevékenységhez. Ugyanez vonatkozik arra is, ha valaki gyakran fejt rejtvényt, vagy old meg különféle fejtörőket.


Javítja a memóriát

Amikor egy regényt olvasunk, a történet előrehaladtával egyre több új információt kell megjegyeznünk. Többek közt észben kell tartanunk a cselekményt, figyelni kell a mellékszálak alakulására, a különféle történésekre, valamint a szereplők egyes cselekvéseire. Ez mind erősíti a memóriát, hiszen új agyi szinapszisokat hoz létre és erősíti a már meglévőket.

Bővíti a szókincset
Minél több könyvet olvasunk, minél változatosabb témakörben, annál bővebbé válik a szókincsünk. Ha célunkká válik, hogy választékosabban fejezzük ki magunkat, akkor ne csak a kedvenc írónk műveit vegyük a kezünkbe, hanem időnként ismerkedjünk meg számunkra kevésbé ismert írók műveivel is, hiszen ezáltal tovább növelhető az egyébként is egyre bővebb szókincs.

Fejleszti a koncentrálási képességeinket
A XXI. században különösen fontos, hogy megtanuljunk egyetlen dologra koncentrálni, ugyanis a számtalan helyről folyamatosan érkező információk áradata elaprózza a figyelmünket. Az olvasás ebben is segít, hiszen amikor belemerülünk a cselekménybe, akkor lényegében kizárólag egyetlen dologra összpontosítunk akár órákon át. Ez pedig megtaníthat minket arra, hogyan kell fókuszálni a figyelmet, és ez a képesség mind a tanulásban, mind a munkában nagy segítségünkre lehet.

Ha Ön is úgy érzi, hogy itt az ideje egy jó könyvben újra elmerülni, nézze át a Mai-Könyv.hu kínálatát, biztosan talál az ízlésének megfelelőt!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online