Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Tájékoztatott a koronavírus-helyzetről a gödöllői tisztifőorvos

2020-03-12 11:37:40

Egy nappal azt követően, hogy a kormány a koronavírus-fertőzés csoportos terjedésének meggátolása érdekében rendeletbe foglalta a rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet bevezetését, a gödöllői képviselőtestület – a kialakult helyzetre való tekintettel igencsak szűk körben lezajlott – ülésén tájékoztatót adott dr. Vörös József, a Gödöllői Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője.

A főorvos úr – többek között – elmondta, óvatosan kell bánni a nyilvántartási adatokkal, mivel azok torzultak, hiszen az enyhe lefolyású megbetegedések nem kerülnek be a statisztikai rendszerbe. Olyan betegekről lehet csak beszélni, akik megbetegedése indokolta azt, hogy orvoshoz forduljanak. Vörös József arról is beszélt, hogy:

• Súlyos és halálos következményekről egy meghatározott, főként 60 év feletti korosztály, azon belül is az egyéb betegségekben szenvedők esetében beszélhetünk.
• A vírusnak be kell jutni a légutakba, ahol a beágyazódás után alakulhatnak ki a szövődmények, leginkább a tüdőgyulladás.
• A megfelelő védőfelszerelések beszerzés nehézkes. Elsősorban olyan orvosok kapják, akik közvetlenül a koronavírus-fertőzöttekkel foglalkoznak.
• A másfél méteres távolságtartással és a személyes kontaktus kerülésével (puszi, kézfogás) jó eséllyel kivédhető a fertőződés.
• Fontos a kézfertőtlenítés, de a lakosság számára nem ajánlja a fertőtlenítőszerek folyamatos használatát, mert vegyi anyagokról van szó. Az alapos és szabályos kézmosás elegendő, hiszen a vírus burka, ha kikerül a szabadba, hamar megsérül és hatástalanná válik.
• A víz fokozott vírushordozó lehet, mert csökkenti a nagyon érzékeny kórokozó kiszáradásának lehetőségét. A Nap és a hő direkt hatása mérsékelheti a vírus életképességét.
• A kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a szabályok megszegése, a hatósági intézkedések megakadályozása bűncselekménynek számít.

Vörös József kihangsúlyozta, hogy az általa vezetett népegészségügyi osztály munkatársai a nap 24 órájában rendelkezésre állnak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online