Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gipszkarton otthoni használata

2020-01-19 10:49:59

A gipszkarton a gödöllőiek körében is nagy népszerűségnek örvend napjainkban a belsőépítészeti megoldások tekintetében. Annyira népszerű építőanyag, hogy előbb vagy utóbb biztosan találkozni fogunk vele, talán még fel is használjuk egy lakásfelújítás alkalmával.

A gipszkarton népszerűsége változatos felhasználásának és rendkívül jó tulajdonságainak köszönhető: használata egyszerű, időt és pénzt spórolhat meg vele, környezetbarát.
Leggyakrabban a következő feladatokra alkalmazzák egy lakásfelújítás során: álmennyezet kialakítása, a falak egyenetlenségeinek kijavítása, térelválasztás.

Gipszkarton használata saját kezűleg
A gipszkarton használata annyira egyszerű, hogy sok feladatot mi magunk is meg tudunk oldani vele. Természetesen ha nagyobb, összetettebb munkáról van szó, érdemes szakember segítségét kérni, de egyszerűbb esetekben mi is könnyedén elboldogulhatunk vele.
Néhány egyszerű lépést követve, gyorsan újjá varázsolhatjuk otthonunkat.


A munkafolyamat

Először is, meg kell alapozni a munkát. Ehhez szükségünk lesz egy vázra, ami fém vagy fa tartóelemekből készül. A tartóelemet annak megfelelően válasszuk ki, hogy mennyire kell a szerkezetnek terhelhetőnek lennie. Ha csak a fal egyenetlenségeit szeretnénk elfedni, elégséges a fa tartószerkezet, de akár közvetlenül a falra is tehetjük a gipszkarton elemeket. A fémből készült tartószerkezet nagyobb terhelhetőséget biztosít, válaszfal esetén ezt válasszuk!
A vázak üregeiben elrejthetők a kábelek, vezetékek. A profilok közé hang- és hőszigetelő anyagok építhetők be.

Ezután az elemek méretre szabása következik, amit a rögzítés követ a gipszkarton csavarok segítségével. Fontos, hogy a csavarok egymás közti távolsága 20-25 cm közé essen, a gipszkarton elem szélétől pedig 10-15 mm-re legyen.

Ha nem szükséges tartóelemet használnunk, ragasztással is rögzíthetjük a lapokat. Ügyeljünk arra, hogy jó minőségű gipszkarton ragasztót használjunk, és figyeljünk az egységes térbeli elrendezésre.

A végén még van lehetőségünk elrejteni az apró hibákat egy kis glettanyaggal. A hézagok, kiálló csavarok elrejtésére kiváló megoldás. A glettelés végén csiszolópapírral tehetjük egyenletesebbé a felületet. Ha mindezzel végeztünk, jöhet a festés vagy tapétázás.

A VasMuszakiBolt.hu webáruház kínálatában mindent megtalál, amire az otthoni barkácsolás során szüksége lehet. Látogasson el a weboldalra, és pár kattintással mindent beszerezhet, ami a gipszkartonozáshoz elengedhetetlen. Például, a gipszkarton csavarokat. Tartószerkezettől függően választhat fameneteset vagy fémmeneteset.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online