Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Élőzzük meg a szilveszteri petárda-baleseteket!

2019-12-29 10:39:38

A szilveszteri időszakban – miként országszerte – a rendőrök Gödöllőn is fokozottan ellenőrzik a pirotechnikai eszközök felhasználását. Aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, azaz: a tilalom ellenére petárdát, vagy bombát birtokol, illetve felhasznál, pénzbírsággal sújtható. A bírság összege 150 ezer forintig terjedhet, és elkobozzák a terméket is.

A rendőrség munkatársai kérik, hogy a balesetek elkerülése és megelőzése érdekében a szülők hívják fel gyermekeik figyelmét a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos veszélyekre. Szakszerűtlen kezelés és felhasználás esetén a tűzijáték-termékek komoly balesetet okozhatnak.

További fontos rendőrségi intelmek:
1. Csak hivatalos forgalmazótól vásárolj tűzijátékot, amihez magyar nyelvű használati utasítást is mellékeltek!
2. A rakétát soha ne szúrd a földbe! Stabilan álló csőből, például, fixen rögzített üvegből indítsd!
3. A tűzijátékot január 1-jén reggel 6 óráig használhatod. Ami megmaradt, azt január 5-ig (vasárnap) vidd vissza a vásárlás helyére!


Az állatok védelmében

Ha már a szilveszteri mulatsággal sok esetben együtt járó, sok esetben szélsőséges „durrogásnál” tartunk, fontos megemlíteni, hogy amennyiben tehetjük, szívleljük meg az állatvédők kérését, akik azt szeretnék elérni, ha minél kevesebben élnének Gödöllőn is az év végi örömmámor kifejezésének zajos módjával.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. Házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki, előzzük meg a bajt. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

Az Orpheus praktikus tanácsai háziállat-tulajdonosoknak:
1. A kutyában lévő (kötelező) mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.
2. Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.
3. A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.
4. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.

Ha az óvintézkedések ellenére megtörtént a baj, érdemes a közelben működő állatvédő szervezettel felvenni a kapcsolatot, hogy a házi kedvenc minél hamarabb és lehetőleg épségben előkerüljön.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online