Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Célok tekintetében hangzatos Gödöllő klímastratégiája

2019-12-12 13:30:48

Az idei esztendő utolsó, december 12-én lezajlott képviselőtestületi ülésén a gödöllői városatyák ellenvetés nélkül elfogadták a település klímastratégiáját, és rábólintottak az elmúlt évre vonatkozó környezeti állapot értékelésére is.

Amint arról hírportálunk korábban beszámolt, a klímastratégia kidolgozását (bruttó 1,9 millió forint) is magában foglaló teljes projekt megvalósulása 19,3 millió forintba került, és az összeg száz százalékát az Európai Strukturális és Beruházási Alap és Magyarország központi költségvetése együttesen finanszírozták. Az itt elérhető dokumentációból kiderül, hogy az – többek között – tartalmazza Gödöllő városára kiszámított üvegházhatású gáz kibocsátási és elnyelési leltárát, az adatgyűjtést tekintve leginkább a 2016-os évre vonatkozóan.
A város teljes üvegházgáz kibocsátása évente 167.139,39 ezer tonna, ami Magyarország összes kibocsátásának 0,35%-a. Gödöllőn a legtöbb üvegházhatású gáz kibocsátást az energiafogyasztás (döntően a földgáz) okozza, ezt követi a közlekedés, az ipar, a mezőgazdaság és a hulladék. A károsanyag-kibocsátás vezető eleme a szén-dioxid (96,1%), megelőzve a metánt (2,7%) és a dinitrogén-oxidot (1,2%).

A tanulmány nevesít közép- és hosszú-távú célokat a kibocsátott üvegházhatású gázok csökkentésére, ennek elérése pedig intézkedéseket és felelősöket elöl meg települési szinten. Mi több, fő célkitűzések, ha úgy tetszik, hangzatos vállalások is megfogalmazódtak a dokumentumban. Nevezetesen:
Gödöllő város üvegházhatású gáz kibocsátása 2030-ra 15%-kal csökkenjen 2016-hoz képest. Illetve: Gödöllő üvegházhatású gáz kibocsátása 2050-re 40%-kal csökkenjen 2016-hoz képest.

A tanulmány készítői kiemelendőnek tartják, hogy a klímastratégia végrehajtása a teljes lakosság, valamint a civil-, intézményi- és vállalkozói kör együttműködését is igényli, önmagában egyik szektor sem képes a célok elérésére. Csak akkor lehet sikeres a stratégia végrehajtása, ha minél többen és minél nagyobb együttműködő keretek között tudják azt végrehajtani. Célként kell megfogalmazni, hogy az önkormányzat a település lakosságának és a vállalkozói rétegnek minél nagyobb arányát legyen képes megszólítani, főként szemléletformálási akciók és klímavédelmi projektek lebonyolítása révén.

Ez utóbbinak a fontosságát hangsúlyozta hozzászólásában dr. Pappné Pintér Csilla (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), míg Bajkó Norbert alpolgármester (A Hely az Érték Városvédő Egyesület) a monitoringozás hiányát kérte számon a klímastratégia készítőin.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online