Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Jó esély mutatkozik a gödöllői bizottságok taglétszámának sajátos felduzzasztására

2019-12-03 12:55:53

A kétkedők átmenetinek gondolták, ám egyelőre úgy tűnik, „kibékíthetetlen ellentét” mutatkozik az önkormányzati választást az egyéni körzetekben 6-4 arányban megnyerő Fidesz-KDNP-s képviselők hét főből álló csoportja és a Gémesi György polgármesterhez hűséges – a mérleg nyelvét jelentő, időközben alpolgármesterré választott Bajkó Norbert hathatós segítségével a gödöllői képviselőtestületben jelenleg többséget képező – lokálpatrióta klubos frakció tagjai között.

A valódi vita alapját döntően az jelenti, hogy a kormánypárti városatyák a mostani nyolc helyett hét állandó bizottságot szeretnének, amik taglétszámát egyenként öt-öt főben (3 képviselő és 2 külsős tag) maximalizálnák. Eddigi megnyilvánulásaiból az látszik, hogy Gémesi György hallani sem akar erről, nem hatja meg őt a változást szorgalmazók részben szakmai, a hatáskörök átruházására is vonatkozó nézete, részben pedig a költséghatékonyságra fókuszáló érvrendszere.

A konfliktusból több dolog is következik. Elsősorban az, hogy a Fidesz-KDNP képviselői – tanácskozási jogukkal élve – részt vesznek a bizottságok munkájában, ám tisztséget nem vállalnak a döntés-előkészítő egységekben. Gémesi György sokadszori felkérésére sem.

Városunk polgármesterét azonban nem olyan fából faragták, hogy ne tegyen kísérletet a helyzet megoldására. Mint hangoztatta, neki szüksége van a szakmai munkára, amihez – nincs mese – szakértők kellenek. Az adott területek tudorait pályázat útján (jelölési határidő: december 6., péntek 12 óra, a jelentkezéseket erre az email-címre lehet eljuttatni) kívánja kiválasztani, hogy felduzzaszthassa a bizottságok létszámát. Ami most 5 vagy 7 fős, egyaránt 9 fősre.


És itt lép be a képbe a közpénz-kiadások növelését eredményező matematika! Gémesinek öt olyan képviselője van a lokálpatrióta klubosok között, akiket bizottságba delegálhat. Minden bizonnyal arra készül, hogy a kvintett valamennyi tagja minden bizottságnak tagja (az elnöki funkció is ennek számít) legyen. Ebben az esetben ugyanis a jelenlegi külsős taglétszámhoz képest, további 11 „szakértőt tud szerződtetni”. Nyilvánvaló, olyan személyeket, akik feladatra való alkalmasságát, megfelelőségét ő dönti majd el.

Ha a fenti, cseppet sem irreális elképzelés megvalósul, a Fidesz-KDNP-s javaslat szerint 14 külsős bizottsági taggal szemben, több mint dupla annyi, vagyis: 32 fő kaphat tiszteletdíjat, aminek mértéke havi, bruttó 45 ezer forint fejenként. Ez, a 18 fős különbségre vetítve – járulékok nélkül – havonta 810 ezer forintos, évente 9,7 millió forintos, míg az ötéves önkormányzati ciklusra vetítve, akár 48,6
millió forintos pluszkiadással terhelheti meg a gödöllői költségvetést.

Másfelől pedig igazolást nyerhet az a Fidesz-KDNP gödöllői képviselői által rendszeresen hangoztatott nézet, miszerint: az önkormányzati bizottságokat a hűséges lokálpatrióta-szimpatizánsok „kifizetőhelyeként” működtetik a városban.
Más kérdés, hogy egy „ütős” névsorral erre Gémesi György rácáfolhat…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online