Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megújult Gödöllő hányatott sorsú Testőrlaktanyája

2019-09-21 11:07:51

Egy év híján egy évtized elteltével pont került egy műemléki védettség alatt álló belvárosi épület megújulási történetének végére: szeptember 21-én, a késő délelőtti órákban átadták a felújított Testőrlaktanyát. A barokk stílusú, egyemeletes, fennállása során számos funkciót betöltött (jószágigazgatói-, majd várkapitányi lak, Erzsébet királyné titkári hivatala, kormányzói testőrségi laktanyája, újság szerkesztőség, kulturális műhely) létesítmény a XVIII. század közepén épült, jellegzetes faverandája a királyi család tulajdonába kerülés (1867) után készült el.

A két szintjét alapul véve 550 négyzetméteres épület bő két évtizede – a város által a Gödöllői Királyi Kastély Kht-ba az 1990-es évek elején apportált ingatlanvagyonból - magántulajdonba került. 2010 szeptemberében a gödöllői önkormányzat szándéknyilatkozatban kezdeményezte a visszavásárlását, ami nettó 75 millió forintért megtörtént. Mivel állaga ekkora jelentősen megromlott (volt időszak, amikor aládúcolásra szorult, a lepusztult állapotot fehér takaró-köntössel leplezték), kizárólag a teljes felújítás jöhetett szóba. Ez 2011 második felében a statikai biztonság, vagyis, az alapozás megerősítésével kezdődött, majd a tető és a veranda faszerkezetének rekonstrukciója következett.

Az igencsak költséges munkálatok fedezetének jelentős részét a városi költségvetésből teremtették elő, illetve remélttől elmaradó mértékű, esetenként sikeres pályázati források is segítették a Testőrlaktanya megújulását. Bő öt évvel ezelőtt látogató- és kulturális központ funkciót szántak az impozáns épületnek, és a város vezetése reménykedett, hogy a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára megvalósul. Nem így lett.
Áttörést jelentett a felújítás folyamatában az utóbbi négy esztendő, miután a település költségvetésében 2016-ban valamivel több mint 23 millió forintot, 2017-ben 90 millió forintot, 2018-ban 105 millió forintot, míg idén 226,5 millió forintot nevesítettek.


Hogy milyen hasznosítást szánnak a megújult épületnek, egyelőre képlékeny. Több okból is. Október 13-án választás lesz, és felállhat egy, a mostanitól eltérő összetételű képviselőtestület. Annyit azonban már most tudni, hogy – 2017 és 2018 után – októbertől január végégig a város határain túlról érkezők számára is vonzerőt jelentő idegenforgalmi látványossággá fejlődött, hivatalosan november 1-jén nyitó Karácsonyház veszi birtokba a Testőrlaktanyát. 2020 februárjától pedig – nincsenek rá jobb szavak – majd meglátjuk, milyen, a fenntarthatóságot is segítő tartalommal telik meg az ódon épített örökség Gödöllő centrumában, a kastéllyal szemben.

A megújult Testőrlaktanyát a szeptember 21-22-én lezajló Kulturális Örökség Napjai 2019 rendezvénysorozat keretében – előzetes regisztráció alapján – bárki megtekinthet, miként további, gödöllői helyszíneket is bebarangolhat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online