Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szánkó- és sípályát építene a Momentum a gödöllői Alsóparkba

2019-08-23 16:30:57

Augusztus 17-én nyilvánosságra került, hogy a Momentum Mozgalom – miután Gémesi Györgyöt továbbra is érdemesnek tartja erre a posztra – Gödöllőn nem indít önálló polgármester-jelöltet, viszont az összes, egyéni mandátumszerzésre alkalmas választókerületben megméreti magát. A párt kompenzációs listáját Kiss Tibor vezeti, aki az 5. számú (Kazinczy lakótelep – Röges) körzet momentumos jelöltje lesz. Vele beszélgettünk.

- Tudomásunk szerint a Momentum az elmúlt csaknem két hónapban kétszer változtatta meg álláspontját a gödöllői jelöltállítás kapcsán. Június elején, a gödöllői Ellenzéki Demokratikus Kerekasztal egyeztetésén még kiálltak a közöz ellenzéki polgármester- és egyéni jelöltek indítása mellett, mi több, a kompenzációs lista 2. helyét kérték. Ezt követően olyan véleményre tértek át, hogy – idézem –
…semmilyen helyi összefogásban sem veszünk részt, illetve egyéni jelölteket sem indítunk egyik körzetben sem... Milyen ésszerű magyarázatot lehet adni ezekre a pálfordulásokra?
- Pálfordulásról szó sincs, sőt, pontosan a Momentum az, aki mindvégig tartotta és most is tartja magát a Mindenki Magyarországa Mozgalom ajánlásához, miszerint: az ellenzék támogassa Gémesi Györgyöt munkája folytatásában. Kezdettől fogva abban hittünk, ha van egy általánosan elfogadott, Fidesztől független polgármester, akkor a Fidesz térhódítását megakadályozandó, őt kell támogatni. Mivel Gémesi úr nem kívánt egy párttal sem szövetségre lépni, az ellenzéki kerekasztal többi pártja saját polgármester-jelölt indítása mellett döntött. Ezzel mi nem értettünk egyet. Ugyanakkor, úgy érezzük, hogy a helyi szavazóinknak tartozunk azzal, hogy momentumos jelöltekre is lehessen szavazni az egyéni körzetekben.

- Nem tűnik kockázatmentesnek az a döntésük, hogy „fej” nélkül küldik várospolitikai csatába körzeti jelöltjeiket. Alapvetően két végkimenetele lehet ennek a felállásnak. Hozzájárulhatnak a Gémesi fémjelezte lokálpatrióta klubos képviselőjelöltek esetleges bukásához, vagy – és az Önök számára ez a rosszabb verzió – annyi voks sem jön össze, hogy legalább egy listás mandátumot nyerjenek. Hogyan tudatosítják szavazóikban a helyes voksolási változatot?
- A szavazókat felnőttként kell kezelni, és hisszük, hogy megértik szándékainkat. A kampány során rámutatunk arra, ahhoz, hogy 2022-ben reális alternatívát kínálhassunk a Fidesszel szemben, minél több városi és megyei testület munkájában részt kell vállalnunk. Ehhez kérjük a választók bizalmát, mind az egyéni körzetekben, mind a megyei listára leadott szavazatok formájában.

- Ön egy, generációk óta Gödöllőn élő család sarja, aki feleségével és 3 gyermekével jelenleg is a városban lakik. Ebből eredően jól ismerheti a település jelenlegi problémáit és bizonyára akad javaslata a fejlődési lehetőségekre is. Mi az, amin nem változtatna, és mi az, ami nem maradhat így a jövőben?
- A Momentum határozott célja Gödöllő fejlődésének elősegítése. Ennek keretében ki kell alakítani a város közlekedéssel kapcsolatos stratégiáját, beleértve a parkolási problémákra adott válaszokat is. Az eddig busszal érintetlen városrészeket is ki kell szolgálni kisebb, de ütemesebb buszjáratokkal. Több körforgalomra és közlekedési lámpára van szükség. A HÉV-nek a város közlekedését bénító hatására hosszú távú megoldást kell közösen keresni az állami döntéshozatali szervekkel.
Gödöllő túlságosan centrum-orientált, minden ügyintézés ott realizálódik. Fontos lenne egy újabb városközpont kialakítása az autópályához közeli részen, ahol a bevásárlás, postai- és banki ügyintézés is megoldható és gépkocsival parkolni is egyszerűbb. Ezzel csökkenteni tudnánk a központ forgalmát is.
Az egyetlen világi gimnázium kapacitását bővíteni kell.


Meg kell vizsgálni a lehetőségét annak, hogyan lehet finanszírozási forrásokat bevonni a strand kialakítására és hosszú távú üzemeltetésére, ugyanígy meg kell próbálni uniós forrásokat bevonni az Alsópark rekonstrukciójába.  Utóbbit jó lenne szánkó- és sípályával is ellátni, erre nagy igény van rá a gyermekes családok körében.
Álláspontunk szerint a városban nincs elég és megfelelő színvonalú sportolási lehetőség, ugyanígy nincs kellő számú és megfelelő színvonalú szórakozási lehetőség a fiatalok számára. Kevés a könnyűzenei rendezvény, mely téren változtatni szeretnénk.
Számunkra kiemelten fontos a szelektív hulladékgyűjtés, a kihelyezett gyűjtőszigeteket szeretnénk újra bevezetni.
Mindezen célok eléréséhez viszont reális és tartható költségvetést kell hozzárendelni.
A város a 2019-es elfogadott költségvetése alapján jelenleg 8,7 milliárd forintból gazdálkodik, ebből a működési kiadások – beleértve az intézmények működtetését is – 6 milliárd forintot emésztenek fel. A beruházásokra és fejlesztésekre 2,7 milliárd forint marad, és ennek is van helye bőven. Ebből is látható, hogy a város bevételeinek növelése szükséges, ehhez pedig hosszú távú stratégiát kell kidolgozni.
Mikor egy párt jelöltjei azt hirdetik, hogy 205 millió forint adóbevételt törölnek el, vagy a fejlesztési ígéreteik teljesítéséhez a város költségvetésének többszörösére lenne szükség, akkor erre mi, momentumosok, csak felelőtlen ígérgetésként és kampányfogásként tekintünk. Mi nem ígérgetésekkel, hanem felelősségteljes munkával, alázattal fogjuk a várost szolgálni.

- Milyen szempontrendszer alapján választották ki az egyéni jelölteket? Úgy is kérdezhetném: miben különbözik a Momentum egyes körzetekre kidolgozott programja – mondjuk – a jelenleg regnáló lokálpatrióta klubos jelöltekétől?
- Nincs minden körzetre lebontott programunk, és tartok tőle, hogy ebben pont nem különbözünk a többi jelölttől. A város egészét érintő vízióink vannak, amik megvalósulása kihatással lenne az egyes körzetekre is. Jelöltjeink vagy itt élnek, vagy munkájukkal kapcsolódnak a városhoz. Hiszünk abban, hogy a hazai politikában megújulás szükséges, ehhez új arcokra, elszánt, cselekedni akaró és tudó fiatalokra van szükség. Jelöltjeink átlagéletkora 35 év, és van egy a 18. életévét éppen betöltött jelöltünk is Kiss Milán Márk személyében.

- Tételezzük fel, hogy a Momentum egy listás mandátumot szerez az október 13-i önkormányzati választáson, Gödöllőn. Ez önmagában semmire sem elég, de akár a mérleg nyelve is lehet. Ha választani kell majd a „kormányzás” és az „ellenzékiség” között, milyen esetben mondana igent vagy nemet egyikre, másikra?
- Azt gondolom, hogy amennyiben az elveinkkel és eddigi munkánkkal szimpatizáló szavazóinkat sikerül elvinni az urnákhoz, az egy listás hely mindenképpen reális lehet. Még jobb esélyeink vannak egyébként a megyei lista tekintetében, ahol Pest megyében – tisztán listás szavazásról lévén szó – 6-7 jelöltünk bejutására számítunk. S ha már ott vagyunk a megfelelő döntéshozatali szinteken, akkor mindent meg fogunk tenni az átlátható döntéshozatal, a korrupció visszaszorítása, a felzárkóztatás és az adott térség fejlesztése érdekében. Ez Gödöllőn sem lesz másképp.

Íme, a Momentum Mozgalom gödöllői körzeti jelöltjeinek névsora:

I.
(Máriabesnyő-Fenyves): Molnár Andrea
II.
(Máriabesnyő-Antalhegy, Csanak): Gáspár Géza
III.
(Blaha): Jancsó Miklós
IV.
(Haraszt): Fedor Tibor
V.
(Kazinczy-lakótelep és környéke, Röges): Kiss Tibor
VI.
(Városközpont): Horváth Zsolt
VII.
(Szent János utcai lakótelep és környéke): Parti Csaba
VIII.
(Kertváros és Palotakert): Nagy Andrea
IX.
(Egyetem és Köztársaság út környéke): Kiss Milán Márk

X.
(Alvég):
Sziklai Zsolt


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online