Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Sikeres a Gödöllői Arborétum odútelep-programja

2019-06-19 13:41:17

Az elmúlt években a Gödöllői és a Budakeszi Arborétumban, a pilismarót környéki erdőkben, valamint a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkertben is helyezett ki mesterséges odúkat a Pilisi Parkerdő Zrt. a madárvédelmi program keretében. A különböző méretű és elhelyezésű odúk a rágcsálókra vadászó bagolyfélék mellett a szintén kártékony hernyókat, rovarokat pusztító énekesmadaraknak, valamint mókusoknak, peléknek, sőt, poszméheknek is otthont nyújtanak.

A Gödöllői Arborétum 3 éve működő odútelepének ellenőrzésekor sikeres költések nyomaira bukkantak a szakemberek, továbbá 9 széncinegét és 5 csuszkát (képen) láttak el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyedi jelölő gyűrűivel. Ennek során derült ki, hogy az egyik költő széncinege egy 2017-es, szintén az arborétumban felhelyezett gyűrűt viselt. Idén először újabb fajjal bővült a „lakók” listája: két erdei pele foglalt el egy-egy odút. A fokozottan védett kisemlős Magyarország legritkább pelefaja, amely a Dunántúli- és az Északi-középhegységben él, de a Cserhát illetve a Gödöllői-dombság területén is előfordulhat. A Gödöllői Arborétumban most sikerült először lefényképezni az erdei pelét. Fontos számára a zárt, kellően bokrosodott, vagyis a többszintes erdőtársulás, azok közül is a szárazabb tölgyeseket részesítik előnyben, de ugyanúgy megtelepedhet a felhagyott gyümölcsösök sűrűiben is.


Egy cinkepár a fészkelési időszakban akár 15 ezer hernyót is zsákmányolhat, ennek 70-90 százalékát az erdei fák lombkoronájában komoly károkozásra képes lepkehernyók teszik ki. Mindez az jelenti, hogy az odúkba költöző énekesmadarak komoly szerepet játszanak az erdők védelmében.

A Pilisi Parkerdő a természetes erdőállományokban is sokat tesz a madarak fészkelésének elősegítése érdekében: az örökerdő-gazdálkodás módszereit alkalmazva, az énekesmadarak számára kedvező feltételeket biztosító, változatos korú és vegyes fajösszetételű erdőket nevelnek, amikben a lábon álló holtfák elegendő természetes odút kínálnak a fészkeléshez – olvasható a társaság által kiadott sajtóközleményben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online