Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői kastély látogatói kipróbálhatják, Trabanton szállni valóban élvezet-e

2019-05-16 16:44:03

A Pulszky Társaság által meghirdetett, hagyományos Év Kiállítása pályázatra idén 12 nevezés érkezett, az elmúlt esztendőben létrehozott állandó és időszaki tárlatok alkotóitól. A pályázati anyagok kiértékelése mellett a neves múzeumi szakemberekből álló bíráló bizottság tagjai inkognitóban keresték fel a kiállításokat, hogy valós, személyes benyomásokat szerezhessenek róluk. A zsűri különdíját a Gödöllői Királyi Kastély új időszaki kiállítása kapta – olvasható a helyi műemlék-együttest működtető gazdasági társaság által kiadott sajtóközleményben.

A ZÁR(OL)VA - Egy kastély titkos élete (1950-1990.) című bemutató több szempontból is különleges. A kastély munkatársai most először vállalkoztak arra, hogy a nevezetes épület történetének e kevésbé fényes periódusáról összegyűjtsék és bemutassák a még fellelhető emlékeket. A fiatalok számára is izgalmas, érdekes kiállítást készítettek – 17 diák segítségével, közreműködésével. A diákok közösségi szolgálatként, önkéntesként vettek részt a projektben. Kirándulások, szakmai képzések, közös játékok és nyári tábor keretében ismerkedtek meg a korszakkal, a kastély történetével, a múzeumi munka egyes területeivel. Igen meglepő volt számukra, hogy ezekben az évtizedekben mindössze egyetlen fal választotta el a szovjet laktanyát az idősek otthonától, ami mellett még magyar honvédségi szolgálati lakások is működtek itt.

Ezt a kontrasztot szerették volna megjeleníteni, egy (valóban) itt élő „kastélygyerek”, Misi szemszögéből, aki a kastély zárt világait szabadon bejárhatja. A diákok egyenrangú munkatársként vettek részt az interjúzásban, a tárgyak gyűjtésében, tisztításában, elrendezésében, valamint a kommunikációs és marketing feladatokban is. Rengeteg ötlettel és elképesztő lelkesedéssel 1275 óra munkát fektettek a generációk közötti kommunikációt is elősegítő kiállításba, amelyben tárlatvezetéseket is vállalnak.


A tárlat június 2-ig látogatható, sőt, saját emlékekkel is kiegészíthető! A Pulszky Társaság különdíjának és a MúzeumDigitár támogatásának köszönhetően ezt követően online kiállításként él majd tovább. Az utolsó előtti napon, június 1-jén, szombaton nagyszabású rendezvénnyel, a „Zárul Misi mókatára” című családi nappal várják a látogatókat a gödöllői kastélyba, ahol a szervezők bolhapiaccal, romtúrával, kosztümös tárlatvezetésekkel, régi számítógépes játékokkal is készülnek. Az időutazás résztvevői korabeli finomságokat kóstolhatnak, és azt is kipróbálhatják, hogy – a képen látható – „Trabanton szállni” valóban élvezet-e…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online