Vissza normál nézetbe Nyomtatás

NATO-kiállítás nyílt a Szent István Egyetemen

2019-04-01 13:53:07

A Szent István Egyetemre (SZIE) érkezett a Magyarország 20 éve a NATO tagja című vándorkiállítás, aminek keretében a Honvédelmi Minisztérium bemutatja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tevékenységét, és azon belül Magyarország szerepvállalását. A kiállítást Prof. dr. Csikány Tamás ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője és dr. Palkovics László rektor nyitotta meg április első napján az egyetem gödöllői campusán – tájékoztatta hírportálunkat a SZIE Médiaközpontjának munkatársa.

Ebben az évben emlékezünk meg a NATO megalakításának 70. és hazánk Észak-atlanti Szövetséghez történő csatlakozásának 20. évfordulójáról. Magyarország – Csehországgal és Lengyelországgal együtt – 1999. március 12-én csatlakozott a NATO-hoz. Az eltelt időszakban, a globális biztonságpolitikai helyzet változásának következtében, újra megerősödött a NATO és az egyéb védelmi szervezetek szerepe. A 20 éves évforduló alkalmából a Honvédelmi Minisztérium hazánk NATO-csatlakozásának és tagságának főbb mérföldköveit bemutató fényképkiállítást szervezett, aminek keretében a múlt, jelen és jövő összekapcsolódik. A tablókon több száz kép szerepel, amelyek az ország NATO-tagságának történetét mesélik el.

Dr. Palkovics László rektor (képen balra) köszöntőbeszédében elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy az évfordulós kiállításnak Gödöllőn az egyetem ad otthont. A Szent István Egyetem társadalmi felelősségvállalása keretében támogatja és népszerűsíti a katonai pályát, a szerződéses és önkéntes katonai szolgálatot, elősegítve ezzel a Magyar Honvédség (MH) toborzási tevékenységét. A HM-mel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kötött képzési megállapodás részeként az egyetem gépészmérnöki területen, alap-, mester- és szakirányú továbbképzési szakokon, illetve duális képzésben ösztöndíjas polgári hallgatók és hivatásos tisztek képzését vállalja, Biztonságkutató Központjában Honvédelmi alapismeretek kurzust dolgoz ki.

Prof. dr. Csikány Tamás ezredes ünnepi beszédében hangsúlyozta: Magyarország önként, népszavazáson vállalta, hogy csatlakozik a NATO-hoz. Ez egyáltalán nem volt általános a történelmünkben. Felidézte, hogy a napjainkban ünnepelt 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat ellenére az elmúlt másfél évszázadban, az 1990-es évek fordulójáig kényszerpályák követték egymást. Hangsúlyozta, hogy a békéért és a biztonságért mindenkinek tennie kell. A NATO tagjaként részt veszünk azokban a műveletekben, amik a szervezet által vallott értékeket védik szerte a világban.


A megnyitót követően Benkő Krisztina, a Zrínyi Kiadó vezetőjének helyettese bemutatta Szenes Zoltán és Siposné Kecskeméthy Klára: NATO 4.0 és Magyarország 20 év tagság – 30 év együttműködés című kötetét. A megnyitón közreműködött a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekar Ostrinato Brass együttese.

A tárlatot idén Budapesten és vidéken, a Honvédelmi Minisztériummal együttműködő felső- és középfokú intézményekben, valamint a nagyobb helyőrséggel rendelkező vidéki városokban tárják a nyilvánosság elé. A gödöllői kiállítás április 8-ig tekinthető meg napközben a felsőoktatási intézmény aulájában.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online