Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vita szőtte át a Deák téri bérlakások kiutalásáról szóló döntést

2019-03-28 11:08:35

A gödöllői képviselőtestület tagjai tavaly decemberi tanácskozásukon döntöttek arról, hogy pályázatot írnak ki öt darab, az önkormányzat tulajdonában álló Deák Ferenc téri (Lumniczer Sándor és Szent János utcák torkolata) lakás költségelvű bérbeadására.

A megadott határidőig beérkezett igényeket (összesen 122 darab, amiből 13 darab érvénytelen volt) az önkormányzat gazdasági bizottsága értékelte, méghozzá súlyozásos rendszerű pontozással.
Ezen felül vizsgálni kellett a pályázók jövedelmét és fizetőképességét a bérleti díj és a fenntartási költségek finanszírozása tekintetében. A pályázók jövedelmi és fizetőképességi helyzetüknek megfelelő sorrend alapján kaptak pontokat (nagyobb jövedelem több pontot ért). A legmagasabb pontszám jövedelmi viszonyait figyelembe véve arányosítással kellett meghatározni a többi pályázónak adható pontszámot. Azonos összpontszám esetén a gazdasági bizottság nyilvános sorsolással dönthette volna el, hogy az adott lakás bérleti joga kit illet meg. Sorsolásra azonban nem került sor, miután mind az öt lakás vonatkozásában sikerült a pontszám alapján „győztest” hirdetni. Íme:

Deák Ferenc tér 1. II/8. (44 négyzetméteres): Kádár József (13,86 pont)
Deák Ferenc tér 2. fszt. 1 (45 négyzetméteres): Tóth László (12,09 pont)
Deák Ferenc tér 3. fszt. 1. (45 négyzetméteres): Pozmán Edina (12,51 pont)
Deák Ferenc tér 3. II/10. (60 négyzetméteres): Nagy Péter (12,71 pont)
Deák Ferenc tér 3. II/l4. (45 négyzetméteres): Czeglédi Ingrid (14,24 pont)


Mielőtt a képviselőtestület tagjai rábólintottak volna a bizottság javaslatára, vita alakult ki. A szócsatában Kovács Barnabás (MSZP) úgy fogalmazott, hogy ez a pontozási rendszer nem működőképes, ésszerűtlen. Az lenne a méltányos megoldás, hogy a pályázók pontszámban felső egyharmadának tagjai között legyen lakásonként sorsolás.
Simon Gellért (Fidesz-KDNP) megerősítette, hogy ez a szisztéma nem szerencsés, majd hozzáfűzte, hogy a közintézményekben dolgozók kaphatnának szolgálati jelleggel lakást, csak bátorság kellene ezt a döntés felvállalni.

Halász Levente és Pelyhe József lokálpatrióta klubos képviselők úgy érveltek, hogy a döntés előkészítése az önkormányzati rendeletben foglaltak szerint történt, ami jogilag alátámasztja a határozati javaslat hitelességét.
Gémesi György sem állta meg szó nélkül: a polgármester – többek között – elmondta, hogy a sorsolás kínos helyzetet teremthet, ami nehezen kezelhető. - Tökéletesen jó ez így, hiszen senki nem támadhat senkit – közölte Gémesi, aki hozzátette, hogy a 2003-as évben lezajlott sorsolást a képviselőtestületben akkoriban fennállt, szavazategyenlőségből eredő patthelyzet tette szükségessé. Szavaival élve:

az akkori politikai helyzet ezt az objektivitást követelte meg. Most azonban más a helyzet...

A voksolás végül 11 igen (10 lokálpatrióta klubos és egy Jobbikos képviselő) és 2 nem (Fidesz-KDNP-s képviselők) szavazattal kapott zöld utat. Ketten nem szavaztak: a lokálpatrióta klubos Tóth Tibor hiányzott az ülésről, Kovács Barnabás (MSZP) pedig tiltakozásul kikapcsolta a gépét.

A szerencsés lakásbérlőkről nem hoztak nyilvánosságra egyéb részleteket, esetleges kötődéseket, ám annyi azért elég könnyen kideríthető, hogy – mint munkavállalók – hárman is összefüggésbe hozhatók valamelyik helyi közintézménnyel. Túlmenően, a nyertesek között olyan is van, aki cégvezető ott, ahol az egyik lokálpatrióta klubos képviselő férje ügyvezető.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online