Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan igazodjunk el a sok nevelési tanács között?

2019-03-27 09:59:27

Ahogy változnak az idők, úgy változnak a gyerekek is, nem beszélve arról, hogy ugyanúgy próbál lépést tartani a változásokkal a gyereknevelést célzó szakirodalom is. Igen ám, de biztos, hogy mindent meg kell fogadnunk, ami a könyvekben áll?

Milyen is a tökéletes szülő? Legyünk engedékenyek, vagy konzervatívak, liberálisok vagy büntetőek, esetleg megengedőek? Helyes válasz nincs, főleg olyan, amit mindenkire alkalmazhatunk. Mindenkinek a legjobb, ha elsősorban önmagára és az ösztöneire hallgat. Biztos van olyan, hogy azt mondják, hogy büntesd a gyermeket egy bizonyos cselekedetért, de csak te tudod, hogy miből fakad és éppen miért teszi azt, amit. A gyermekedet csak te ismered igazán, épp ezért magadra hallgass elsősorban. Bemutatunk néhány ősi gyereknevelési módszert, ami talán némi könnyebbséget hozhat a mindennapokba.

Az ösztönök segítenek. Pont a szülővé válás az, amit az ember ösztönösen, a gyermekére hagyatkozva tehet meg a leghatékonyabban. Persze az őskorban nem volt ennyi elvárás az emberekkel és a gyermekekkel szemben, hiszen “csak” a túlélésért kellett küzdeni a mindennapokban. Ma nyomja a felnőttek vállát a munkahelyi stressz, a gyerekneveléssel kapcsolatos társadalmi elvárások, sőt, lényeges konfliktusforrás a megélhetés kérdése is. Így néha nehéz megtalálni a saját belső hangunkat, és arra figyelni, hogy mit mond. Alapvető megállapítás, hogy a technika ismerete és jelenléte nem szükséges egy boldog és kiegyensúlyozott gyermek életében.


1. A hagyományos társadalmak esetén a gyermekeket hordozzák a szüleik, azaz nem babakocsiban vagy egyéb eszköz segítségével tartják a közelükben. A hordozásnak köszönhető, hogy a gyermek önkéntelenül is bevonódik a társadalmi életbe.

2. Régen azonnal reagáltak a sírásra, mert tudták, hogy a kisgyermek azzal fejezi ki egy épp aktuális szükségletét. Tehát nem hagyták sírni a gyermeket, hanem megpróbálták megoldani a felmerülő problémát. Ez a mai modern társadalmakban nem így van, mivel előszeretettel hagyják sírni a gyermeket az önállóság jegyében. Érthető, hogy nagyobb korban a problémamegoldó képességet építőjátékok segítségével tudjuk fejleszteni, de az apróságoknak bizony szüksége van a szülő közelségére , megnyugtató ölelésére.

3. Nem feltétlenül alkalmaznak büntetést, mivel úgy tartják, hogy a gyermekeknek is ugyanannyi joguk van mindenhez, mint a felnőtteknek. Persze, ezt azért társadalma válogatja, hiszen vannak keretek és feltételek, amiknek meg kell felelnie a gyermekeknek.

4. Nem sajátítják ki a gyermeket a szülők, hanem a társadalom részei, azaz minden felnőtt szabadon teremthet vele kapcsolatot. Ugyanúgy, ahogy a modern társadalmakban nagyon jót tesz a gyermek személyiségének, ha megtanulja, hogyan teremtsen kapcsolatot a különböző órákat adó felnőttekkel.

5. Bár ma nagy divat ellenezni, de a vegyes korcsoportos játék nagy hasznára van minden gyermeknek. Erre egyre több óvodában ismernek rá, és alkalmazzák a gyakorlatban. Hiszen így a kisebbek önállóságot tanulnak, míg a nagyok empátiát és toleranciát a kisebbekkel és elesettekkel szemben.

A Játéksziget fontosnak tartja, hogy segítse – akár a gödöllői – szülőket abban, hogy megtalálják gyermekük számára a legjobb fejlesztő játékokat, a kihívást jelentő feladványokat, emellett pedig sokat foglalkozik a nevelési módszerekkel, a gyermekek fejlődési fázisaival, így érdemes weboldalukon blogcikkei között is nézelődni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online