Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rendelet szabályozza a súlykorlátozással érintett gödöllői utak használatát

2019-03-26 10:27:10

Április 1-jén lép hatályba az a gödöllői önkormányzat által életre hívott rendelet, ami szabályozza a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő használatát. A helyi jogszabály megalkotását azzal indokolták, hogy a városban több olyan út, útszakasz is van, aminek teherbírását átlagos lakossági használatra tervezték, azonban – elsősorban építkezéssel összefüggő fuvarozási tevékenység során – gyakran használják nagy, 20 vagy akár 30 tonnát meghaladó megengedett össztömegű gépjárművek, teherautók is. A rendelet célja, hogy ezeknek az utaknak az állapota lehetőség szerint ne romoljon olyan ütemben, mint ahogyan az az elmúlt években megfigyelhető volt, azonban a lakosság építkezési igényeinek se szabjanak teljes mértékben gátat.

Megoldásként szolgált, hogy az érintett utak használatára engedélyt kell kérni, és az alábbi táblázat szerint meghatározott mértékű hozzájárulást kell fizetni, ami forrást biztosít majd a rendszeres útfelújításokra. A rendelet konkrétumként nevesíti az Antalhegyi zónában (képen pirossal jelölve) található földutakat, javított-, illetve stabilizált utakat, amikre a tavaszi olvadásos időszakban, azaz: február l-jétől április 30-ig nem lehet behajtani még engedéllyel sem (az éves engedély kivételével) a súlyhatárt meghaladó össztömegű gépjárművekkel.


Aki engedélyköteles úton engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően közlekedik, vagy az engedélyt az ellenőrzést végző személynek kérésre nem mutatja be és egyedi igazoló matrica sincsen az általa vezetett gépjármű szélvédőjére látható helyre ragasztva, 30 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtandó.
Amennyiben a szabályszegést elkövető személye a szabályszegés elkövetésekor nem válik ismertté, a bírságot a hatóság a gépjármű forgalmi rendszáma alapján megállapított üzembentartójával szemben szabja ki. Ha az üzembentartó jogi személy, a közigazgatási bírság mértéke 30 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet. Szabályszegés esetén helyszíni bírság kiszabásának is helye van, aminek mértéke 20 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet.

Megfogalmazódott, hogy a korlátozással érintett utak felülvizsgálatát a rendelet hatályba lépését követően folyamatosan elvégezik, illetve az sem kizárt, hogy esetlegesen további útszakaszokat is – az Antalhegyi zónához hasonló módon – védetté tesznek a városban.

Frissítés! Március 28-án a gödöllői képviselőtestület tagjai úgy határoztak, hogy a rendelet hatályba lépését 2019. július 1-jére módosítják. Június 20-án városvezetés arról döntött, hogy rendelet – további egyeztetések után – 2020. január 1-jétől lesz hatályos.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online