Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Árt vagy jót akar a lokálpatrióta klubos többségű városvezetés Gödöllőnek?

2019-02-21 16:48:45

Ritkán fordul elő, hogy egy képviselőtestület külön napirendi pontban tárgyaljon arról, hogy felkéréseket fogalmaz meg a körzet országgyűlési képviselője számára. Február 21-én ez történt Gödöllőn, ahol Gémesi György polgármester ilyen tárgyú előterjesztést tett. Indítványát a városatyák 12 igen és 2 nem szavazattal, valamint 1 tartózkodással támogatták.

A nem mindennapi történet gyökerei január 31-ére datálódnak, amikor Vécsey László, a Pest megyei 6-os számú, gödöllői központú válaszkerület kormánypárti parlamenti képviselője részt vett a város idei évre elfogadott költségvetésének vitájában, és három témakörben konkrét észrevételeket tett.
Részben hiányolta a költségvetésből a helyi egészségügy támogatására fordítandó forrásokat, részben szorgalmazta a járási kormányhivatal elhelyezésével kapcsolatban aláírt szerződés önkormányzat részéről történő betartását, részben pedig kifogásolta, hogy a költségvetésben nincs elegendő forrás nevesítve a településen belüli közlekedési feszültségek enyhítésére.
Summázva a véleményét, Vécsey László Gödöllő idei költségvetését szó szerint ekképpen minősítette: - Ez a költségvetés nem készült fel arra, hogy Gödöllő belső közlekedési nyomását, feszültségeit enyhítse. Közlekedés, egészségügy és a Kormányhivatal elhelyezése, ez az a három dolog, amit én szeretnék viszontlátni a költségvetésben. Nem tudom van-e mód még esetleg a módosításra, amennyiben van, azt jó néven venném, és úgy venném, hogy a gödöllői képviselőtestület, élén a polgármesterrel hajlandó ezeket a beruházásokat a gödöllőiek érdekében végiggondolni. /…/ Arra van pénz, amire a polgármester és a képviselőtestületi többség biztosítja – fogalmazott a honatya.

Ezekre a gondolatokra kapta válaszul Vécsey László a testületi többség által jóváhagyott határozatokat, amik szerint tisztelettel felkérik őt, hogy:
• minden, rendelkezésére álló lehetőséget megragadva, segítse Gödöllő Város Képviselőtestületének munkáját azzal, hogy minden fejlesztésre alkalmas pályázatnál segítséget nyújt, továbbá minden elkövet annak érdekében, hogy a város minél több fejlesztési forráshoz juthasson.
• Magyarország 2020. évi költségvetéséről szóló törvény elfogadása során, Gödöllő Város Önkormányzata mintegy 250 millió forintig állami forrást kapjon annak érdekében, hogy a képviselőtestület által elfogadott, Vécsey László által felvetett és a közlekedési koncepcióba beépített úthálózat fejlesztésekre fordíthassa.

Vécsey László demagógnak, durcásnak és infantilisnak nevezte Gémesi György javaslatát


Kódolható volt, hogy az előterjesztés vitát vált ki a képviselők között, pláne úgy, hogy a feladatokkal „terhelni” szándékozott parlamenti képviselő is részt vett az ülésen. Ha jól meggondoljuk, két alapvetés körül forgott a szócsata.
Vécsey László parlamenti- és Simon Gellért önkormányzati képviselők (Fidesz-KDNP) azt hangoztatták, hogy – miután az első javaslatot elfogadhatónak tartották – a 250 millió forintos „kérvény” önleleplező és cinikus, a lokálpatrióta klubos többségű városvezetés gyengeségét mutatja. Elhangzott, hogy miközben a szolidaritási adóra nem akarnak áldozni, a városháza átépítésére van 500 millió forintjuk. Vécsey László elmondta: ha kell, a határozatot eljuttatja a pénzügyminiszterhez, de ezzel csak az a vélemény erősödik majd, hogy Gödöllő egy törvényen kívüli városállam, amely nem hajlandó közösséget alkotni a többi magyar településsel. A honatya hozzátette: ha nem akarnak ártani Gödöllőnek, vegyék le a napirendről az általa demagógnak, durcásnak és infantilisnak titulált javaslatot.

Gémesi György és a vele egyet értő hozzászólók – köztük Pelyhe József alpolgármester – az együttműködés harmóniájának a visszaállítására helyezték a hangsúlyt, mondván: vannak olyan települések, amelyek akár pályázat nélkül is komoly fejlesztési forrásokhoz juthatnak. Ebbe a körbe kellene beemelni Gödöllőt az országgyűlési képviselő közbenjárásával. Felhívták Vécsey László figyelmét, ha a gödöllői költségvetést érintő javaslatokkal él, jelölje meg azok forrását.

Gémesi György az együttműködés harmóniájának visszaállítását szorgalmazta

A leginkább salamoni hozzászólás a szavazás során tartózkodó Kovács Barnabás (MSZP) nevéhez fűződött, aki szerint „egyrészt” üdvözlendő, hogy ilyen előterjesztés született, „másrészt” viszont egyfajta beismerő vallomás is, ami arra utal, hogy a város jelenlegi vezetése nem képes a fejlesztési többletforrások megszerzésében rejlő lehetőségek hatékonyabb kihasználására.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online