Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egyetem téri utak: örömteli fejlemények

2018-12-12 16:59:35

Úgy tűnik, végre „jógazdára” találtak az évtizedek óta botrányosan elhanyagolt Egyetem téri utak. A korábbi években az ott lakó családok aláírásgyűjtéssel, egyénileg a legkülönbözőbb csatornákon próbáltak megoldást keresni az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében. Legutóbb pedig a gödöllői székhelyű Szót Kérünk a Közjóért Egyesület lakossági fórum összehívásával, az önkormányzat és az egyetem illetékes vezetőinek részvételével tett kísérletet valamiféle kompromisszumos megoldásra, sajnos eredménytelenül.

A reménytelennek látszó helyzeten végül a terület egykori tulajdonosának, a nemrégiben apátsággá lett gödöllői premontrei rendnek sikerült úrrá lenni. Ismeretes, hogy a Gödöllői Premontrei Apátság tulajdonát képező területet – a rajta lévő oktatási célú és lakóépületekkel – a II. világháborút követően államosították, majd azt a Magyar Állam a Budapestről Gödöllőre költöztetett Agrártudományi Egyetem vagyonkezelésébe adta. A rendszerváltáskor a premontreiek –anyagi források és oktatási személyzet híján – a területnek és a rajta lévő épületeknek csak egy részére tartottak igényt, ám gondos és kitartó munkával rövidesen sikerült létrehozniuk a régi elismertségét visszaszerző, színvonalas oktatási intézményt, megteremteni az oktatás feltételeit segítő alapvető kiszolgáló egységeket.

Az apátság 2021-ben, alapításának 900. évfordulójához kapcsolódó fejlesztési, bővítési elképzeléseit a Magyar Kormány jelentős, közel 10 milliárd forintos anyagi támogatásban részesítette. A tervek megvalósításához feltétlenül szükséges állami tulajdonú területeket visszaadta az apátságnak. A terület magában foglalja az Egyetem téri utak azon részét is, amik felújítására oly’ régen várnak az ott élő emberek.


- Nagy örömünkre szolgált, hogy Balogh Péter Piusz apát október elején a Premontrei Auditóriumba lakógyűlésre hívta az érintett terület lakóit. Az eseményen az apát ismertette a területrendezéssel és fejlesztéssel kapcsolatos nagyívű terveket, illetve egyúttal kérte a lakókat, hogy véleményük és elképzeléseik megfogalmazásával segítsék a munkálatok ésszerű lebonyolítását. A földmunkák azóta már javában folynak. Sok erőt és kitartást kívánunk a végrehajtáshoz, és köszönjük, hogy részesei lehetünk a jövő építésének – hangsúlyozta Vörös István János, az alaposan megromlott Egyetem téri útállapotok felszámolását hosszú évek óta szorgalmazó Szót Kérünk a Közjóért Egyesület elnöke.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online