Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miért nincs házi feladat a gödöllői középiskolában?

2018-11-14 10:15:35

Napi 7-8 órát van iskolában a gyerek és 7-8 tudományra oktatják, majd otthon 5-6 új leckét kellene megtanulni. Ez keveseknek sikerül, de nekünk felnőtteknek is sok lenne! Erre mondják a XXI. században: ez az iskola halála, nem erre van szükség! A jelenlegi helyzetet értékelő és elítélő mondatok Galgóczi Ferenctől, a Gödöllői Angol-Magyar Gimnázium főigazgatójától származnak.

Adódik a kérdés: mire kell felkészíteni gyerekeinket a középiskolában a XXI. században? A Faiskola téri oktatási intézmény vezetője szerint – mások mellett – arra, hogy felfogja a körülötte zajló világot, megértse kihívásait és arra megfelelő válaszokat tudjon adni. Ezt nem a tudásanyag mennyiségének növelésével lehet elérni.


- A mi iskolánkban már megfordítottuk a dolgokat, nincs házi feladat és nem oktatásról beszélünk, mert oktatás már nincs a fejlett világban, hanem ismeretszerzés és ismeretátadás. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent? A tanár előre megmondja a diákoknak, hogy a következő órán milyen dolgokkal akarja megismertetni őket, és a tanulók az internet segítségével nagyon sok ismeretet szereznek, majd az órán interaktívan megbeszélik a tanárral. Kérdeznek, vitatkoznak, és ezzel együtt sajátjukká is válik az új ismeret.
Van olyan tantárgy, mint a matematika, ahol ez nem alkalmazható. Mindenki panaszkodik, hogy a matematika-tanulásban a házi feladattal való tanulás jelenti a legtöbb problémát, ezért kell annyi magántanárt fogadni. Nálunk ez nem így van, mert itt az órán tanulják meg az új anyagot – érvelt az általuk alkalmazott módszer mellett Galgóczi Ferenc.

Az iskola irányítója egy példával is előállt. - Mielőtt elmegyek, tárgyalni egy üzleti találkozóra, előre kell felkészülnöm, információkat, ismereteket kell találnom a tárgyalandó témához. A tárgyalás során vitatkoznom kell, kérdezni, improvizálni és lehet dönteni. Tisztában kell lennem a képességemmel, el kell tudni adni magamat és meggyőzni másokat tudásomról, felkészültségemről. Nos, így már belátható, erre a házi feladatos módszer nem készíti fel a diákokat.
Tudom, sokan azt mondják, széles alapok kellenek. Ez igaz, de ezek a pedagógusok ott maradtak a XX. században, mert ma már minden megtalálható az interneten, így nem a mennyiséget, a lexikális tudást, a stresszt, a túlterheltséget kellene növelni, hanem az érdeklődést felkelteni egy-egy téma iránt, hogy a diákok utánanézzenek egy-egy információnak, vagy majd – ha kell – évek múlva tudják, hol keressék. Ha nem változtatunk oktatásunkon, gazdaságunk és életszínvonalunk is fokozatosan lemarad a világtól. Mi, itt, az Angol-Magyar Érdekeltségű Gimnáziumban Gödöllőn már változtattunk – zárta gondolatait a főigazgató.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online