Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Több terhet ró a bérlőkre az új gödöllői lakásrendelet

2018-10-21 17:16:29

Több mint 17 év után megújult rendeletet fogadtak el a települést irányító grémium tagjai gödöllői önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének szabályozására. Az aprólékosan kidolgozott paragrafushalmaz fontosabb elemei a következők:

A törvényi előírásoknak megfelelő kategorizálás (szociális-, költségelvű-, piaci elvű bérbeadás) a továbbiakban is megmarad, azonban a lakáshoz jutás feltételei változnak. A változás nagyrészt a költségelvű bérbeadást érinti, miszerint: a bevezetendő pontozás egzakt, több szempontot vesz figyelembe. A Gödöllőhöz kötődés és a gyermekek száma mellett, nagyobb hangsúly helyeződik a jövedelemre, amitől a fizetőképesség növekedését remélik.
A munkakör ellátásának elősegítése érdekében történő bérbeadással továbbra is támogatni szeretnék a helyi humánpolitikai célokat, azonban ehhez mennyiségi (a bérlakás-állomány maximum 40%) és időbeli (legfeljebb 2+2 év) korlátokat határoztak meg.
A lakbér mértékének megállapításánál – az eredeti cél figyelembevételével – a ráfordítások megtérülését, a lakásalap növelését kívánják elérni, a progresszív lakbér-sávok a bérlők önálló lakástulajdon megszerzésének ösztönzésére szolgálnak.

Fontos változás, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően – igazodva a magánszférához – a közös költséget a bérlő fizeti meg. Új elemként a rendeletbe kerül az óvadék intézménye, és a tartozást elismerő nyilatkozat.
A bérbeadói és bérlői jogok, kötelezettségek pontosításával a konfliktusos helyzeteket szeretnék elkerülni. A rendelet hatályba lépését követően összességében emelkednek a bérlők költségei, azonban ez a költség még mindig elmarad a ma tapasztalható lakáspiaci mértékektől.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online