Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A vagyonvesztés elősegítése nem elfogadható

2018-09-24 16:52:18

Amint arról hírportálunk is beszámolt, vita előzte meg a gödöllői képviselőtestület szeptember 20-i ülésén a város balatonlellei üdülőjének eladását célzó előterjesztésben foglaltakat, egészen pontosan a vételi jog alapításának – végül többségi szavazással jóváhagyott – szándékát. A szócsata középpontjába főként az önkormányzati vagyongazdálkodás került. Az ennek helyességét bírálók közül az ülésen Simon Gellért szólalt fel, az alábbiakban Fidesz-KDNP-s képviselőtársa, Molnár Árpád véleménye ismerhető meg, íme:

Tény, hogy ebben az évben több önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítéséről döntött a képviselőtestület, emellett számos esetben történt belterületbe vonás és forgalomképtelen törzsvagyon köréből forgalomképes üzleti vagyonba átsorolás, ami a későbbi értékesítési szándékot feltételezi. A balatonlellei üdülő esetében a szerződéskötés előzményei és körülményei azok az okok, amik miatt az előterjesztés kapcsán fontosnak tartottuk a megszólalást. Álláspontom szerint egy önkormányzat esetében a vagyongazdálkodás azért is kényes kérdés, mert az konkrétan közvagyonnal történő gazdálkodást jelent. Éppen ezért lényeges, hogy a vagyongazdálkodó gondos gazdaként járjon el és semmiképpen nem elfogadható az, hogy a gazdálkodás során esetleg a városi vagyon csökkenését tapasztaljuk. Az sem mindegy, hogy az értékesítésekből származó árbevételt egyértelműen kimutathatóan visszaforgatja, esetleg infrastrukturális fejlesztésekre költi, vagy működésre fordítja. Egyébként a városi költségvetésben bőven van tartalék, nincsenek likviditási problémák, így az eladást/eladásokat én nem látom indokoltnak és azt sem tudom pontosan, kinek lehet az érdeke, hogy – például – a gödöllői gyerekek feje fölül eladjanak egy üdülőt.

Másrészt, a gondos gazdának kötelessége a rábízott vagyonelemek kapcsán megtalálni azokat a hasznosítási lehetőségeket, amikkel azokat hosszú távon fenntarthatja, illetve amik biztosítják a város javának szolgálatát. A vagyonvesztés elősegítése nem elfogadható, habár, láthattunk többmilliárd kidobott adófizetői forintot nem is olyan régen a városháza lebontása kapcsán, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a városlakóktól kapott felhatalmazás felelősséggel jár és a város iránti feltétlen alázatot követel.
Éppen ezért lennék kíváncsi, hogy melyik lokálpatrióta klubos képviselő értékesítené a saját ingatlanát azokkal a feltételekkel, amik mellett most kardoskodnak a balatonlellei üdülő eladása kapcsán, különösen úgy, hogy ezzel a gyerekeit fosztja meg életre szóló táborozási élményektől.

A testületi vita stílusát nem minősíteném, a város vezetője és a megszólaló lokálpatrióta klubos képviselők hozzászólásait figyelve, az volt az érzésem, mintha a Sargentini-jelentést támogató Európa Parlamenti liberális képviselőket hallottam volna. Mindenképpen megmagyarázni, félremagyarázni, relativizálni próbálták a kérdést, a témán túlterjeszkedve, mindezt cinikus és személyeskedő hangvételben. Persze, megtehetik, hiszen jelenleg ők vannak többségben. Ettől még a tendencia elfogadhatatlan és aggodalomra ad okot. Mi lesz a következő, amitől sürgősen szabadulni akarnak majd? Felgyorsul-e a folyamat az önkormányzati választásokhoz közeledve? Miért ennyire fontos most egyre több mindent pénzzé tenni? Talán a város prominensei számára is érezhető a számukra egyre inkább kedvezőtlen helyi közhangulat? Ezekre a kérdésekre megkapjuk majd a válaszokat, de attól tartok nem időben.

Végül reflektálnék még egy megjegyzésre, amikor is dr. Gémesi György számon kérte Simon Gellért képviselőtársamon, hogy még biztosan nem volt Balatonlellén az üdülőben, holott ő már a hatvanas években is járt ott. Be kell vallanom, én sem jártam ott, pedig szerettem volna. De a pártelitista kiválasztási rendszer miatt nálam ez szóba sem jöhetett. Családilag nem voltam pártállamilag kompatibilis.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online