Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egyedül a VÜSZI Kft. szembesült negatív gazdálkodási mutatóval

2018-05-17 10:31:55

A gödöllői önkormányzat által korábban életre hívott hat gazdasági társaság közül öt pozitív egyenleggel zárta le tavalyi gazdálkodását. Egyedül a városgondnoki teendőket is ellátó cég, a VÜSZI Kft. nézett szembe veszteséggel 2017-ben. Hogy, miért? Mások mellett, ez is kiderül az alábbi összeállításból.

A Dózsa György úton található, az elmúlt gazdasági évből tizenegy hónapot a tavaly január végén megválasztott Domonkos Ernő vezetésével végig dolgozott VÜSZI Kft. 2017. évi bevétele elérte a 961 millió forintot, miközben kiadásai csaknem 984,7 millió forintot emésztettek fel. A negatív, közel 23,7 millió forintra duzzadt szaldó a közhasznú tevékenység 23,5 millió forintos veszteségéből, valamint a vállalkozási tevékenység 200 ezer forintos mínuszából tevődik össze, oka pedig nagyrészt az ingyenes szolgáltatásokban (Meggyes területének értékesítésre való előkészítése, blahai napközis tábor részleges felújítása) és az ingyenes eszközátadásokban keresendő.
Hozzászólásában Kovács Barnabás (MSZP) aggályosnak nevezte, hogy a társaság ingyenes tevékenységet folytatott az alapító számára, ezért tisztázni kívánta a veszteség okát. A „tényfeltárás” során kiderült, hogy pontatlan a megfogalmazás, helytállóbb úgy indokolni, hogy többletköltséget jelentett a többletfeladat végrehajtása.

A gödöllői önkormányzat által alapított gazdasági társaságok közül a második legtöbb pénzt begyűjtő és kiadó, a városi közétkeztetési piacon vezető szerepet játszó Kalória Kft. a 947 millió forintos bevételéhez képest, 944,6 millió forintot költött el, így – a 2016-ban produkált, közel 18,7 millió forint veszteséghez képest – 2017-ben 2.467.000 forintos nyeresége képződött (közhasznú tevékenység 154 ezer forint, vállalkozási tevékenység 2.313.000 forint).

A vállalkozási tevékenysége (1,9 millió forint) és a közhasznú ténykedése esetében (7,9 millió forint) egyaránt pozitív egyenleget produkált az elmúlt esztendőben a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. amely – a 445,7 millió forintos bevételének és a 435,9 millió forintos költekezésének köszönhetően – csaknem 9,8 millió forintos eredménnyel zárta a 2017-es gazdasági évet. Kovács Balázs ügyvezető igazgató szóbeli kiegészítésében felhívta a figyelmet a közösségépítés fontosságára, illetve megemlítette, hogy tavaly valamivel több mint 3.100 program zajlott le a Művészetek Háza Gödöllő épületében.

Nem befolyásolta a tavaly őszi ügyvezetőváltás a Gödöllői Piac Kft. kedvező mutatójú gazdálkodását: a cég 4.444.000 forintos adózott eredményt teljesített, amiből 3 millió forint a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzatnak járó osztalék.

Miként a megelőző években rendszeresen, ezúttal is jó gazdasági esztendőt zárt a Gödöllői Távhő Kft., amely picivel több mint 30,6 millió forintos adózott eredménnyel szembesült a 2017-es év lezárásakor. Sokat mondó adat, hogy az elmúlt év utolsó napján a társaságnak 41,2 millió forintos követelése volt a lakossági fogyasztókkal szemben.

A második, teljesnek tekinthető gazdasági évét tudta le a 2017-es esztendő folyamán a 2015 decemberében életre hívott Erzsébet királyné Szálloda Kft. A menedzsment és az alapító nem bosszankodhat, mert a papíron visszaköszönő adatok tanúsága szerint a 341,9 millió forintos bevétellel szemben, a kiadások csupán 298,2 millió forintra rúgtak, így 43,7 millió forintos adózott nyeresége képződött a társaságnak. A beszámolóból kitűnik, hogy a városközponti háromcsillagos hotel foglaltsági mutatója 4,6%-kal növekedett tavaly, az átlagos foglaltság mértéke 68,5% volt, ami meghaladta az országos átlagot.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online