Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Csapvizet vagy ásványvizet igyunk?

2018-04-25 17:17:30

Időről-időre felmerül a kérdés, hogy milyen az ivóvíz minősége Magyarországon, egészséges-e a csapvíz? Sokan – köztük a gödöllőiek is – kétellyel fordulnak felé, ezért inkább palackos ásványvizet vásárolnak és isznak. Vajon, valóban egészségesebb-e az ásványvíz vagy maradhatunk a csapból folyó ivóvíz fogyasztásánál?

Pár hét és beköszönt a nyár, amikor is egyre több folyadékot fogyasztunk. Emiatt évről-évre előtérbe kerül a kérdés, mi az egészségesebb: ha ásványvízzel vagy ha csapvízzel oltjuk a szomjunkat? A statisztikák azt mutatják, hogy a hazai emberek – így a gödöllőiek is – kevéssé bíznak a csapvízben, hiszen az ásványvíz fogyasztási adatai évről-évre emelkedő tendenciát mutatnak. De, vajon, indokolt ez a nagymértékű növekedés vagy csupán divat lett ásványvizet fogyasztani? Esetleg más áll a jelenség hátterében? Talán nem bízunk a csapból folyó vízben?

Ásványvíz vs. csapvíz

Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy talán nincs még egy annyira ellenőrzött élelmiszer a piacon, mint a csapvíz. A csapvíz minőségére vonatkozóan kormányrendeletben rögzített előírások vannak, amikben az ellenőrzések rendjét és gyakoriságát is szabályozzák. Ennek ellenére van néhány olyan település Magyarországon, amely nem rendelkezik közegészségügyileg megfelelő ivóvízzel, ám mára ezek száma mindössze kéttucatnyi. Ez utóbbiak esetében a magas arzén- és/vagy a magas ammóniumtartalom miatt nem megfelelő a víz minősége. Ilyen helyeken a hatóságok más forrásból biztosítják az ivóvizet a lakosság részére.
Egy másik probléma, amit a csapvízzel kapcsolatban gyakran felemlegetnek, az az ivóvízbe kerülő gyógyszermaradványok problematikája. A legtöbb esetben – mivel hazánkban a fogyasztásra kerülő ivóvizet a talaj mélyebb rétegeiből nyerik – ily módon a szennyezés mértéke igen csekély, ezért nem jelent valódi veszélyforrást.

A csapvíz minőségében kételkedők hajlamosak azt gondolni, hogy az ásványvíz megbízhatóbb ivóvízforrás, ám jó, ha tudjuk, az ásványvizek esetében is felmerülhetnek aggályok. Először is jó, ha tudjuk, hogy nem minden palackozott víz ásványvíz, érdemes ebből a szempontból megvizsgálni a palackon lévő címkét. A másik felmerülő gond lehet a víz műanyag palackokban való tárolása. Mára már köztudott, hogy a műanyagok anyagából különféle a szervezetre káros anyagok válhatnak ki, amik a vízzel együtt a szervezetünkbe juthatnak.


Mielőtt letennénk a voksunkat egyik vagy másik víz fogyasztása mellett, érdemes alaposan tájékozódnunk. Először is arról, hogy a mi településünkön milyen az ivóvíz minősége, van-e olyan anyag a vízben, aminek értéke határérték feletti, vagy kell-e tartanunk – például – ólomveszélytől a vízvezetékek állapota miatt. A régi építésű házakban előfordulhatnak még ólomból készült vízvezetékek, amikből a vízzel együtt ólom juthat az emberek szervezetébe. Ez hosszabb távon komoly egészségkárosodással járhat. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet nemrégiben egy vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy mely területeken és milyen mértékű lehet a csapvizek ólomszennyezettsége. Ebben a lakosság segítségét is kérik, ahogy azt az Egészségmagazin.com oldalon is olvashatjuk.

Településünk vízminőségéről, az esetleges problémát jelentő szennyezőkről szintén a Környezetegészségügyi Intézet oldaláról tájékozódhatunk, és felkereshetjük a helyi vízművet is. Az, hogy melyik víz az egészségesebb, egyértelműen nem lehet eldönteni, hiszen az ásványi anyag-tartalom tekintetében nem olyan nagyok a különbségek, így az is előfordulhat, hogy a vezetékes víz több ásványi anyagot tartalmaz, mint a palackozott ásványvíz. Vagyis, hogy ki melyik mellett teszi le a voksát, az mindenkinek a saját belátása szerint kell, hogy történjen!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online