Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rombolásra is jutott közel 200 millió forint a gödöllői közkasszából

2018-04-19 11:14:37

Április 19-i összejövetelükön a gödöllői képviselőtestület tagjai – számos, további napirendi pont megtárgyalása mellett – az önkormányzati gazdálkodás 2017. évi zárszámadásának elfogadásáról is döntöttek. A városatyák vita és ellenvetés nélkül hagyták jóvá az indítványt.

A számhalmaz tanúsága szerint 2017-ben a gödöllői költségvetés 10,601 milliárd forintos (egy évvel korábban 9,584 milliárd forint) bevételre tett szert, amiből kevéssel több mint 8,979 milliárd forintot (egy évvel korábban 8,605 milliárd forint) költöttek el. A két tétel közötti, csaknem 1,622 milliárd forintos különbséget költségvetési maradványként nevesítették, aminek összege – az áthúzódó levonásokkal és az idei évi költségvetésben tervezett előirányzatokkal csökkentve – bő 1 milliárd forintos szabad forrássá redukálódott. Ebből – az iparűzési adónál a TEVA kivonulása miatti bevételkiesés fedezetére – 700 millió forintot szabad maradványként az általános tartalékba helyeztek, míg a fennmaradó 326 millió forint a városi büdzsé fejlesztési céltartalékának keretösszegét növeli.

A 3,5 milliárd forintos nagyságrendben tervezett helyi adóbevétel (építményadó, telekadó, iparűzési adó, idegenforgalmi adó, kommunális adó) az év végére meghaladta a 4,2 milliárd forintot. Főként a helyi cégek jártak az élen a forrás növelésében, akik a reméltnél több mint 600 millió forinttal fizettek be többet a gödöllői közkasszába. A 2016 januárjában történt bevezetése óta rendszeresen komoly vita és ellenérzés tárgyát képező kommunális adóból 210 millió forint folyt be 2017-ben (egy évvel korábban 195 millió forint).

Hosszú órákig lehetne szemezgetni a zárszámadás adatai között, hogy teljes képet kapjunk arról, papíron milyen gazdálkodást folytatott a tavalyi évben a gödöllői városvezetés. A részletekbe nem mennénk bele, ám azt mindenképpen meg kell említeni, hogy – a lakó- és nem lakóépületek fejlesztésére, felújítására elköltött közel 254 millió forinton, vagy az út- és járdaépítésre fordított 512,5 millió forinton kívül – a Városháza Szabadság tér 7. szám alatti épületének lerombolása 193.836.000 forintos kiadással járt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online