Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ki lehet a gödöllői központú körzet befutója?

2018-04-08 18:28:41

Ujvári Miklós politológust arra kértük, hogy alig egy órával az urnazárás előtt ossza meg olvasóinkkal, mire lehet következtetni az országgyűlési képviselőválasztás részvételi adataiból. A Gödöllőn élő szakember az országos és helyi viszonyokra vonatkozóan az alábbi elemzést adta.

1. A 17 órás országos részvételi adat minden eddigi rekordot megdöntött: 63,21 százalék. A Gödöllő-központú választókerületben 67.59%-os a részvétel, ez 4,38 százalékkal magasabb az országosnál. Azt hiszem, ennek inkább az ellenzéki szavazók örülhetnek. A Fidesz hagyományos, listázott és mozgósítható tábora véges számú szavazóból áll. Őket – ezt a gödöllői Táncsics Mihály utcai óvodánál is láttam - nyilvántartják és szállítják. De a hatalmas részvétel csak részben köszönhető ennek. Inkább azt jelzi, hogy az elégedetlen szavazók sem maradtak otthon.

2.
Országosan ott magasabb a részvétel az átlagosnál, ahol a Jobbik jelöltje erős. Vagyis, elég könnyen elképzelhető, hogy a titkolózó, rejtőzködő szavazók egy része nem közölte, de a Jobbikra szavaz majd.

3. A gödöllői választókerületben a korábbi kétszeres győztes Vécsey László (Fidesz-KDNP), kényelmes helyzetbe került, mert három országosan erős ellenzéki párt jelöltje is állva maradt. Így akár egy 40 százalék alatti eredménnyel is megnyerheti a választókerületet.
A szocialisták jelöltje egy sikertelen kampány végén maradt rajta a szavazólapon, közben egyszer visszalépett, majd visszavonta a visszalépését, és az utolsó pillanatban is a polgármesteri hivatal előtt várakozott a pártközpont telefonjára. Így várható, hogy eredménye elmarad majd az MSZP eredményétől.
A Jobbik országosan sehol sem léptette vissza jelöltjeit, így Víg János hozhatja a jobbikos szavazókat. Kérdés, hogy a Jobbik szavazói hajlandóak voltak-e átszavazni az ellenzéki ajánlószervezetek szerint legesélyesebb Lengyel Szilviára (LMP).
Lengyel Szilvia jól hajrázott, Szél Bernadett, Bod Péter Ákos és Márki-Zay Péter is Gödöllőre jött támogatni őt. A közös ellenzéki ajánlások miatt várhatóan sokkal jobb eredményt ér majd el, mint pártja, az LMP, amely országosan beleszorult a visszaléptetési harcba, és végül nem volt képes a kompromisszumra.


4.
Választókerületünkön belül is lesznek földrajzi eltérések, hiszen Gödöllőn, a legnagyobb településen szinte biztosan a helyi lakos Lengyel Szilvia erősödik meg, elsősorban Gémesi György polgármester támogatása miatt. A nagyobb települések közül Aszódon a független, de a Fidesszel szimpatizáló Sztán István polgármester segíthette Vécsey László kampányát. Makrai Zoltán (MSZP) pedig kistarcsai, ott lehet jobb eredménye. A további tucatnyi kisebb település eredménye szinte kiszámíthatatlan.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online