Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi nem akarta mélyíteni a szakadékot

2018-03-15 11:30:25

Először fordult elő a gödöllői önkormányzatiság történetében, hogy a főtéren megendezett március 15-i programoknak nem a Városháza épülete szolgált háttérképként. Ennek okát nem kell ecsetelni, az objektumot tavaly nyáron lebontották…

Egy esztendeje az – időközben az LMP-vel választási megállapodást kötött – Új Kezdet nevű párt zászlóbontása, idén pedig az április 8-án esedékes országgyűlési képviselőválasztás miatt kicsi volt az esélye annak, hogy aktuálpolitikai üzenettől mentes legyen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából megrendezett gödöllői megemlékezés, amit az Ella Attila által dirigált gödöllői fúvósok térzenéje vezetett fel.
Később – a polgármesteri szónoklatot követően – Nemzeti dal címmel az Unger Balázs és Halász Tibor rendezők által megálmodott ünnepi műsort adták elő a Cimbaliband zenekar, a Club Színház és a Piros Hetes zenekar tagjai, majd a hagyományosnak mondható Petőfi téri koszorúzással és a Tarsolyos Lovas Egylet szervezésében lezajlott látványos lovasfelvonulással zárult a szabadtéri megemlékezés Gödöllőn.

Hogy ebben, a megosztott és feszültségekkel terhelt politikai hangulatban ki, mit várt Gémesi György ünnepi beszédétől, nem tudni. Azt viszont igen, hogy mit mondott a város első embere. Többek között azt: a 170 évvel ezelőtt történtek legfőbb üzenete az, hogy nem megosztja, hanem egyben tartja a magyarságot.


- Önök tudják, hogy magam is többször fogalmaztam, fogalmazok keményen. Higgyék el nagyon nehéz megállni, hogy ne beszéljek arról a helyzetről, azokról a tényekről, aggasztó folyamatokról, amik több mint ellentétesek 1848 márciusának örökségétől. Ha ezt tenném, akkor csak mélyíteném az egymásnak feszülők közötti szakadékot. Nem ezt szeretném, arról szeretnék beszélni, ami összeköt bennünket. Ez pedig a szabadság. Mit jelent nekünk ma ez a szabadság? – tette fel a kérdést Gémesi György, majd így folytatta.
- Összeköt-e még bennünket a korábban oly’ sokszor megfogalmazott szabadság? A polgármester mondandójában utalt egy egyetemista lány által a szabadságról megfogalmazott gondolatokra, majd ennek kapcsán kiemelte, hogy a szabadság nem csak azt jelenti, hogy nincsenek az országban elnyomó, idegen csapatok. A szabadsághoz az is kell, hogy félelem és következmények nélkül bárki elmondhassa a véleményét. Mert nem hazaáruló az, aki másként vélekedik.

A polgármester beszéde hátralévő részében idézte Heltai Jenő: Szabadság című versének sorait, majd bejelentette, hogy az ifjúság éve kapcsán megalakult és esküt tett Gödöllő ifjúsági önkormányzata (elnök Török Tamás, alelnökök Takács Luca és Molnár Gergely), amelynek tagjaival együtt döntenek a fiatalokat is érintő kérdésekben, szem előtt tartva azt, hogy Gödöllő város vezetése hiteles úton jár, és nem a makacs ellenségeskedés jellemzi, hanem az érték alapú gondolkodás és cselekvés.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online