Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hitelből fejlesztenék a gödöllői közvilágítást

2018-02-27 11:35:17

A közvilágításról való gondoskodás az önkormányzat által ellátandó közfeladatok körébe sorolható. Az elmúlt évtizedekben a gödöllői városvezetés eleget tett ennek, több fejlesztés is megvalósult a településen. A helyi közvilágításra 82 millió forintot szükséges költeni 2018-ban, amiből az áramfogyasztás 60 millió forintot tesz ki. Ezt mérséklendő, olyan határozati javaslat került a gödöllői képviselőtestület tagjai elé, ami LED-es hálózat kiépítésével korszerűsítené a városi közvilágítás – egyébiránt jelenleg is kielégítő színvonalú – rendszerét.


Csakhogy, a beruházás megvalósítása pénzbe kerül. Sok pénzbe. Az előzetes számítások szerint 410 millió forintba. Mivel ilyen célra sem Európai Uniós, sem hazai pályázati forrás jelenleg nem áll rendelkezésre, és várhatóan a közeljövőben sem fog, illetőleg a települési költségvetés sem rendelkezik ekkora nagyságrendű szabad anyagi kerettel, a polgármester hitel felvételére tett javaslatot február 22-én.
Kiszámolták, hogy a LED-es lámpatestek felszerelésével az áramfogyasztásban 60%-os megtakarítás érhető el, míg a karbantartási, valamint a garanciális feltételek miatt az üzemeltetéssel összefüggő kiadásokban közel 50%-os csökkenése várható. Az előzetes kalkuláció szerint az éves megtakarítás várhatóan meghaladja a bruttó 33 millió forintot, ami alapján úgy tervezhető, hogy a fejlesztés 13 év alatt megtérül.

Arról egyelőre nem születhetett döntés, hogy melyik pénzintézet folyósítaná a kölcsönt, már csak azért sem, mert a hitel felvételéhez engedélyt kell kérni – és kapni – az illetékes kormányzati szervtől.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online