Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem Gödöllő lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa

2018-02-15 15:36:03

Február 13-a és 15-e között Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezték meg az Európa Kulturális Fővárosa 2023 előválasztási ülést. Ennek lezárultával a szakértői testület ajánlást fogalmazott meg, hogy melyik három kandidáló városok folytassa tovább a versenyt a cím elnyeréséért. A további vetélkedésre érdemes befutók Debrecen, Győr és Veszprém lettek.

Mint ismeretes, Pécs (2010) után 2023-ban Magyarország második alkalommal adja Európa Kulturális Fővárosát. A titulus megszerzésére hét város: Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém nyújtotta be pályázati anyagát.
A kiválasztási folyamat fontos állomásaként háromnapos előválasztási ülést tartotta február 13-15. között, amin egy 12 tagú, független szakértőkből álló testület – a pályázati anyagok előzetes tanulmányozását követően – meghallgatta a városok előadásait (a gödöllői pályázat prezentációját az első napon hallgatták meg), majd ez alapján ajánlást fogalmaztak meg, hogy mely városok folytassák tovább a versenyt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért.

A szakértői testület 10 tagját az Európa Unió intézményei és testületei, 2 tagját pedig a releváns magyar hatóságok delegálták ki. Az Európai Bizottság által kinevezett tagok a spanyol Beatriz Garcia, a cseh Jiří Suchánek, illetve a szlovén Suzana Žilič Fišer voltak. Az Európai Unió Tanácsa a német/francia Ulrich Fuchs urat, a lett Aiva Rozenberga-t, valamint a finn Pauli Sivonent delegálta. Az Európai Parlament részéről az osztrák Sylvia Amann, a portugál Cristina Farinha és a lengyel Agnieska Wlazel kerültek a testületbe, míg a Régiók Bizottsága által kinevezett tagként a belga Alain Hutchinson működött közre.
A magyar hatóság, vagyis, az emberi erőforrások minisztere Káel Csabának, a Művészetek Palotája vezérigazgatójának, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnökének, illetve dr. Fejérdy Tamás okleveles építészmérnöknek, okleveles műemlékvédelmi szakmérnöknek, címzetes egyetemi docensnek, az ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete) Nemzeti Magyar Bizottság elnökének szavazott bizalmat.

Az ajánlásokról az irányító hatóság szerepét betöltő Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Balog Zoltán döntött. A döntést február 15-én, a déli órákban jelentették be. Eszerint Debrecen, Győr és Veszprém városának pályázata folytathatja a versengést.

A versenyben maradt városoknak 2018 őszéig kell kiegészíteniük pályázatukat. 2018 végén a szakértői testület a végleges kiválasztási ülés alkalmával újra találkozik Budapesten, és javaslatot tesz arra, hogy mely magyar város nyerje el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. Forrás: EMMI

Az ide kattintva elérhető gödöllői pályázat előzményei
Gödöllő pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre
Milliókat igényel a gödöllői kultfőváros-pályázat elkészítése
Letisztázták a gödöllői kultfőváros logótervet
Hat vetélytársa van Gödöllőnek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online