Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Két hónap múlva kiderül: triplázik-e Vécsey László, vagy…

2018-02-08 15:12:10

Január 11-én Áder János köztársasági elnök bejelentette, hogy április 8-ára (vasárnap) tűzi ki az országgyűlési képviselők általános választását. Ezen a napon reggel 6 óra és esete 7 óra között voksolhatunk, ami alapján kiderül, hogy ki lesz az a 199 parlamenti képviselő (106 egyéni és 93 listás), aki a következő négy évben a magyar törvényhozás tagjaként munkálkodhat.

Annak ellenére, hogy két hónappal az áprilisi választás előtt a jelöltek végleges listája még körzetünkben, a gödöllői központú Pest megyei 6. számú választókerületben sem ismert, eljátszottunk a gondolattal, mire számíthatunk. Elméleti kalandozásunk nem a tudományosság igényét kielégítő szentírás, már csak azért sem, mert a szavazás napjáig még közel három hónap van hátra, illetve azzal is tisztában vagyunk, hogy a négy évvel ezelőtti számadatok nem ültethetők át egy az egyben napjaink erőviszonyaira. Ettől függetlenül, számolgattunk, és megmutatjuk, mire jutottunk.

A gödöllői központú választókerületben 2014-ben közel 86 ezren mehettek volna el szavazni, de csak 56 ezren éltek alkotmányos jogukkal (kevéssel több mint 65%). A többség (43%, 23.745 voks) a Fidesz-KDNP jelöltjét, Vécsey Lászlót tartotta a legalkalmasabbnak szűkebb pátriánk parlamenti képviseletére. A további sorrend abból a szempontból most érdektelen, hogy az „ellenzék” színeiben kik szerepeltek négy éve. Szigorúan matematikai alapon, azonban lehet kalkulálgatni.

A legutóbbi választás adataiból az látszik, hogy Vécsey Lászlótól csak akkor lenne sanszos elvenni a mandátumot, ha a számottevő ellenzéki erők összeállnak, és – ha úgy tetszik, koordinált indulással – egyetlen jelöltet állítanak vele szemben. Ha nem valósul meg a teljes ellenzéki összefogás (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok, LMP-Új Kezdet, Jobbik – 2014-ben 28.159 voks), akkor a Fidesz-KDNP jelöltje jó eséllyel pályázik képviselői tisztsége megőrzésére, ami – 2010 és 2014 után – triplázás lenne a számára.
Pusztán matematikailag a Jobbik és az MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok összefogás is elegendő lehetne (24.615 voks) Vécsey László leváltására, ám ennek megvalósulására nagy összegben nem érdemes fogadni. A számmisztikában az is benne van, hogy az LMP-Új Kezdet szövetség hiába társulna a fent említett ellenzéki erő bármelyikéhez, minden bizonnyal ez az „összeborulás” nem sodorná veszélybe a gödöllői központú választókerület jelenlegi egyéni országgyűlési képviselőjének a mandátumát.

Hogy van-e kormányváltó hangulat az országban, és ha igen, az mennyire érvényesül a Pest megyei 6. számú választókerületben, április 8-án kiderül…

A kihívott és kihívói a gödöllői központú választókerületben
Eddig az alábbi szerveztek nevezték meg képviselőjelöltjeiket a gödöllői központú választókerületben voksolásra jogosultak bizalmának április 8-i elnyerésére, Lássuk, kik ők:

Gombkötő Róbert (Együtt)
Lengyel Szilvia
(Lehet Más a Politika, LMP)
Makrai Zoltán
(MSZP-Párbeszéd)
Molnár László
(Momentum)
Vécsey László
(Fidesz-KDNP)
Víg János
(Jobbik)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online