Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői zebrazászlókat feleslegesen vette le kihelyezője

2018-01-30 18:04:51

Kihelyezésükkor és a minap bekövetkezett leszerelésük kapcsán is nagy vihart kavartak azok a sárga zászlók, amik a biztonságosabb átkelést szolgálták a gödöllői buszpályaudvarnál lévő, a 3-as számú főutat keresztező zebrán. Miután számos, ellentmondásos hír jelent meg a kezdeményezéssel és annak tiltásával összefüggésben, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs Osztályához fordultunk, ahonnan a következő választ kaptuk:

Fontos kiemelni, hogy az eddig megjelent cikkekkel és videókkal szemben szó sincs tiltásról és arról sem, hogy levetettük volna a gödöllői helyszínről a zászlókat! Sőt, az eddigiek alapján elutasító határozatunk sem volt még ilyen jellegű kérésnél. Legfrissebb összesítésünk alapján Szentendrén, Diósdon, Budakalászon és Leányfalun kértek és kaptak eddig engedélyt a helyi kérvényezők (2018. január 22-én és 23-án), illetve tavaly decemberben Vácott kértek és kaptak hozzájárulást gyalogoszászló kihelyezésre, amit azóta be is vontak a kezdeményezők, mert az ott lakók nem használták. Továbbá, folyamatban van az elbírálás és engedélyeztetés Solymáron, Pomázon és Pilisvörösváron is. Így szó sincs akadályoztatásról, társaságunk a kezdeményezések kezdete óta nyitottan áll a témához és a párbeszédre is.

A téma kapcsán elmondható, hogy a gödöllői zászlókat önszántából és feleslegesen vette le kihelyezője, ugyanis azok pont olyan helyszínen voltak, melyek megfelelnének az előírásoknak és példaként is szolgálhattak, mint alkalmas helyszín. A kihelyező eddig nem kért közútkezelői hozzájárulást, de ha ezt megtette volna, várhatóan meg is kapta volna a jóváhagyásunkat. Minden helyszínt egyedileg bírálunk el és nyitottak vagyunk a kompromisszumokra, automatikus jóváhagyás nem lehet, hiszen teljes körűen meg kell vizsgálni minden megkeresést, és figyelembe kell venni a helyszíni adottságokat. Ezért sem szabad a szentendrei helyszínre vonatkozó előírást összehasonlítani a gödöllőivel, hiszen utóbbinál a korábban alkalmazott módszer megfelelő lett volna az engedélyezéshez. Szentendrén egyébként valóban nem támogattuk, hogy a KRESZ tábla oszlopára helyezzék ki a zászlókat, mert az arra elhaladó járművek menetszele kimozdíthatja a helyéből a zászlókat, ami adott esetben ugyanúgy balesetveszélyes lehet (például: sérülés az autóban, vészfékezés miatt koccanás).


A KRESZ előírásai szerint a gyalogosok csak akkor léphetnének le a járdáról, ha megbizonyosodtak arról, hogy biztonságosan átkelhetnek, a szakaszon közlekedő autósok észrevették. Sajnos ez nem mindig történik meg mindkét fél részéről, ezért is igyekszünk a saját lehetőségeinken keresztül mindent megtenni azért, hogy a gyalogosok és kerékpárosok is biztonsággal használhassák az országos közutakat. Több helyen burkolatba épített fényvisszaverő prizmákat helyeztünk el, van, ahol a forgalmi renden változtattuk, forgalomtechnikai beavatkozásokat tettünk, az átkelőkre mindkét oldalon ismételt táblák hívják fel a figyelmet, fényvisszaverő kerettel.

Társaságunk elkötelezett a közlekedésbiztonság javításában, a területen dolgozó saját szakembereink nagy része is jelentős, évtizedes tapasztalattal rendelkezik a témában és folyamatosan képzik magukat, aktív résztvevői vagyunk a Conference of European Directors of Roads nevű szervezetnek (CEDR), melyet az európai közútkezelő társaságok hoztak létre (a CEDR közlekedésbiztonsági csoportjának titkára egyébként társaságunk egyik forgalomtechnikai szakembere). Továbbá a World Road Association tagjai is vagyunk. Ezen nemzetközi szervezeteken keresztül is igyekszünk külföldi tapasztalatokat gyűjteni, amelyeket át tudunk ültetni a hazai gyakorlatba. Ugyanakkor szakmai partnereinktől tudjuk, hogy a gyalogoszászlóhoz hasonló kezdeményezés Európában egyelőre nem ismert, ezért is fontos, hogy minden engedélyezési eljárásnál figyelembe vegyük a körülményeket az adott helyszínnél.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online