Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Górcső alá helyezik a drónok alkalmazását is

2018-01-24 17:38:15

Együttműködési megállapodást kötött a gödöllői központú Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem a biztonságtudomány és az agrárium területén végzett kutatások folytatására. Az erről szóló dokumentumot keret-megállapodást Prof. Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora és Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem (ÓE) rektora írta alá ünnepélyes keretek közt január 23-án, az Óbudai Egyetemen – tudatta hírportálunkkal a Szent István Egyetem Médiaközpontjának munkatársa.

A két felsőoktatási intézmény saját kutatási képességeit és kapacitásait összeadva, közös kutatásokat indít az agrárium kritikus infrastruktúráinak vizsgálata és biztonsága területén. A kutatások a korábban sikerrel zárt „Kritikus infrastruktúra védelmi kutatások” projekt folytatásaként valósulnak meg, kiegészülve az élelmiszer, az állattenyésztés, a növényvédelem, az alapanyag-termelés biztonsági vonzataival, valamint a társadalmat érintő aktuális kérdésekkel, mint a kiberbiztonság, a gépészet és a drónok alkalmazása.

A közös kutatások indítása azért vált szükségessé, mert az alapanyag-ellátás, az Európai Unióba bekerülő élelmiszerek, az ivóvíz és más termékek, szolgáltatások biztonsága mindannyiunk közös érdeke, és ebben a két intézmény az össztársadalmi célokat figyelembe véve, felelősségteljesen gondolkodik, kutatóit közös kutatásokra mozgósítja. Napjaink egyik legnagyobb kihívása, hogy a mezőgazdaság kritikus infrastruktúrái meghatározó biztonsággal működjenek, az élelmiszer alapanyag ellátás garantálja az egészséges nyersanyag-feldolgozást, az ivóvíz ellátást, a globális biztonságot.


A Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem által alkotott konzorcium kutatásainak célja az agrárgazdaság és a kapcsolódó egyes ágazatok területén megjelenő veszélyforrások kockázatainak feltárása, javaslatok kidolgozása a megelőzés, védekezés eljárásaira, módszereire, szabályaira. További cél az agrárgazdaság területén olyan versenyképes, innovatív, hatékony biztonsági megoldások, eljárások, eszközök, protokollok fejlesztése, amelyek meghatározott veszélyek és fenyegetettségek ellen képesek a jelenleginél magasabb szintű védelmet nyújtani.

Az ÓE-SZIE konzorcium tervezett kutatási projektjei – a fentiek mellett – az ivóvíz- és élelmiszer-alapellátási szolgáltatásra is fókuszálnak. A keret-megállapodás hat kiemelt alprogramot, azon belül 26 projektet foglal magába. Három alprogramot az Óbudai Egyetem, hármat pedig a Szent István Egyetem gondoz.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online