Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Erzsébet királyné újraálmodott ruhái

2017-11-17 17:35:11

Erzsébet, a magyarok szeretett királynéja korának egyik legszebb asszonya karcsú, magas termetével igazi királynői jelenség, visszafogott eleganciája révén valódi divatikon volt. Öltözködését kifinomultság jellemezte. Kedvelte a sötét színeket: a feketét, kéket, lilát, a szürke és a fekete-fehér ruhákat, amik különleges technikai megoldásait kortársai másolni és utánozni próbálták.
Kevés hiteles ruhadarabja maradt fenn, viszont jóval több ábrázolás és fotó lelhető fel az archívumokban. Ezeket tanulmányozva, Czédly Mónika ruhatervező 2006-ban határozta el, hogy újraalkotja Erzsébet ruháit.

Az első öltözék 2007-ben, a koronázás 140. évfordulójára készült el, az ismert Rabending-fotó alapján. Azóta bizonyított, hogy ez a ruha már 1866 tavaszán létezett.
A koronázáson viselt díszruhájában Székely Bertalan festette meg a királynét, aki az uszályt később a Veszprémi Érsekségnek ajándékozta, hogy miseruha készüljön belőle. Idén, a koronázás 150. évfordulójára ez alapján született meg a díszruha korhű másolata, ami elnyerte a Magyar Kézműves Remek díjat.
A Gödöllő Vállalkozója díjjal három évvel ezelőtt kitüntetett Czédly Mónika eddig 14 ruhát varrt, amiket számos magyar és külföldi helyszínen bemutatott már, ápolva Erzsébet királyné napjainkig ható kultuszát. Eddig elkészült kollekciója együtt először a Gödöllői Királyi Kastélyban látható.

A kiállításhoz – ami november 18-ától február 25-ig a Rudolf-szárny emeleti teremsorában tekinthető meg – a Budapesti Történeti Múzeum Fővárosi Képtára, a makói József Attila Könyvtár és Múzeum, illetőleg a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönöztek műtárgyakat. Az időszaki tárlatot a felnőttek 1.200 forintért tekinthetik meg, míg a diákoktól és a nyugdíjasoktól 600 forintot kérnek el – olvasható a Gödöllői Királyi Kastély honlapján.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online