Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szabadidős- és vadászlovas versenyek Babatvölgyben

2017-10-31 10:23:01

Egyre komolyabb igény jelentkezik egy olyan összefogott és szervezett országos versenyrendszerre, ahol a lovasok a szabadidő kellemes és aktív eltöltését ötvözik a lovassportok szeretetével, illetve az esemény az utánpótlás nevelés jelentős alappillérét képezi. Ezt szem előtt tartva, október harmadik szombatján első alkalommal rendezték meg a Magyar Lovas Szabadidősport Szövetség versenyrendszere szerint kiírt szabadidős lovas versenyt a Babatvölgyi Lovasközpontban.

Közös célként fogalmazódott meg a versenyrendszer szakmai színvonalának növelése, újabb szakágak és lovassportok bevonása. A versenyen közel 70 lovas több mint 100 startot teljesített a különböző szakágakban, a legkisebbektől a legnagyobbakig, a kezdő lovasoktól a rajtengedély-vizsgával rendelkezőkig. A sportlovasoktól kezdve, a hagyományőrzőkig mindenki tudásszintje legjavát adva képviselte az adott szakágat, amihez mind az edzők, mind a szülők és a támogatók nagy segítséget nyújtottak.

A lovasok díjlovaglásban, díjugratásban, futószáras- és ügyességi versenyen mérhették össze tudásukat, összesen 20 kategóriában. A 10 év alatti korosztályt külön értékelték és tárgynyereményekkel díjazták. A verseny jó hangulatban, párhuzamosan zajlott két folyamatosan karbantartott pályán. A látogatók az árusok sokszínű kínálatából válogathattak és finom ebédet fogyaszthattak.


Október 28-án közel 60 lovas versenyző és 100 vendég gyűlt össze Babatvölgyben, egy hangulatos vadászlovaglásra. A vadászkürt hangjára induló versenyen az első szakaszban természetes akadályokkal tarkított útvonalat kellett teljesíteni: haladó-, illetve hobbi- és gyermek nehézségi szinteken. Félúton forralt borral kínálták a lovasokat, a vendégeket pedig fogatok szállították a vadászlovaglás útvonalán. A versenyt a gyorsasági szakasz, a „rókavadászat” zárta, majd – a solymászbemutató után – szabadtűzön főtt bográcsétel és helyben sütött kürtős kalács várta a versenyzőket, kísérőiket és az érdeklődőket.

Az eseménnyel kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy napjainkban már számos országban, köztük hazánkban is tilos a lóhátról való vadászat, azonban a hagyomány megmaradt, és ma is népszerűek a vadászlovaglások. Mostanság már csak jelképesen űzik a vadat, egy rókának kikiáltott lovas vállára egy könnyen leszedhető rókabőrt tűznek, ezt kell megszerezniük az üldözőknek. A természetes akadályokkal tűzdelt erdős terepszakasz után a nyílt terepen vonalba fejlődve várják a lovasok a vadászatvezető kürtjelét, ezzel kezdetét veszi a „rókavadászat”. A „róka” 40 méteres előnyt kap az üldözők sora előtt. A vadászlovaglás győztese a legügyesebb lovas, aki megszerzi a rókaprémet és a leghamarabb beér a célba.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online