Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Helyi népszavazás: maradt a 20%-os kezdeményezési küszöb Gödöllőn

2017-09-22 08:10:02

Mintegy tizenhárom és fél évvel ezelőtt a gödöllői önkormányzat rendeletet alkotott a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről. A jogszabályt – igazodva az időközben bekövetkezett törvényi változáshoz – hatályon kívül helyezik, mivel a népi kezdeményezés intézménye négy éve megszűnt.

A népszavazási eljárásról szóló törvény részletesen rögzíti a helyi népszavazás kezdeményezésére és az eljárásra vonatkozó szabályokat. Miként azt is, hogy a képviselőtestület rendeletalkotási hatáskörébe kizárólagosan a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számának meghatározása tartozik, ami szintén csak a törvényi keretek között történhet. Azaz, a vonatkozó paragrafusban leírtak alapján a választópolgárok száma nem lehet kevesebb a választópolgárok tíz százalékánál és nem lehet több a választópolgárok huszonöt százalékánál.

A helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 2004-es önkormányzati rendelet Gödöllőn húsz százalékban határozta meg a helyi népszavazás kezdeményezéshez szükséges választópolgárok számát. Az új, mindössze két paragrafusból álló, szeptember 21-én elfogadott rendeletben ez a mérték nem változott, így továbbra is a választásra jogosult gödöllői állampolgárok húsz százalékának – jelen állás szerint több mint 5 ezer fő – egybehangzó akarata kell ahhoz, hogy helyi népszavazást lehessen kezdeményezni a városban.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online