Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Fizetőssé teszik a Bajcsy-Zsilinszky utca murvás parkolóit

2017-08-29 17:27:06

Szeptember 1-jétől fizetőssé válik a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca két oldalán a parkolás. Erről a gödöllői képviselőtestület tagjai többségi szavazással döntöttek június 22-én. Indoklásul elsősorban az utcában kialakult, a parkolóhelyekre jellemző zsúfoltságot hozták fel, mondván: mára már közlekedés biztonsági szempontból is szükségessé vált a helyek kijelölése, mivel a parkoló autók – elsősorban a Szilhát utca felőli oldalon – akadályozzák a közútra való rálátást, ami folyamatos balesetveszélyt jelent. Ráadásul, a parkoló gépjárművek egy része a közút területét foglalja el, korlátozva az úttesten történő haladást és egyben veszélyezteti is a biztonságos közlekedést.

Érdekes megvilágításba helyezi az önkormányzati rendelet módosítását, kiegészítését, hogy a szóban forgó utcában – ahol a Petőfi téren létesítendőekkel együtt mintegy 80 fizetőparkoló hely lesz – csupán négy olyan ingatlan van, amelynek tulajdonosa egy darab, a tulajdonában, üzemeltetésében, vagy használatában lévő személygépjárműre jogosult igénybe venni az ingyenes, időbeli korlát nélküli parkolási lehetőséget. A 2-es sorszámmal jelzett várakozási övezethez csatolt területen – ahol nemrégiben még kivágott fa csonkja okozott kárt egy személyautóban – javarészt vállalkozások működnek, illetőleg olyan, döntő újépítésű ingatlanok találhatók, amelynek lakói (bérlői) saját telkükön tudnak parkolni.
Az utcában tartózkodási hellyel rendelkezők (például: szolgáltatók, vendéglátósok) kedvezményes áron (a jogosultságtól függően, a 125 ezer forintos éves díj 10 és 50 százalékáért) juthatnak parkolási engedélyhez, ami kizárólag erre az övezetre lesz érvényes. A parkolóhelyeket bazaltkővel tervezik elválasztani. A fejlesztés költsége 8 millió forint körül alakul, amiből a jelentősebb anyagi teher a négy darab napelemes parkolóóra beszerzése és telepítése.


További fontos eleme a rendeletmódosításnak, hogy a gödöllői várakozási zónák területén a parkolási díj megfizetése nélkül korlátlan ideig várakozhatnak a zöld alapszínű rendszámmal ellátott környezetkímélő gépkocsik.
A felszíni parkolási díj Gödöllőn – a Művészetek Háza előtti és melletti, illetve a Királyi váróval szemközti, valamint a Kossuth Lajos utca 31-33. szám alatti üzletsor mögötti rész kivételével – 250 forint óránként, amit – a kastély környékét leszámítva – munkanapokon 8 és 18 óra, szombaton pedig 8 és 12 óra között kel megfizetni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online