Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Emlékezzünk és emlékeztessünk!

2017-08-26 09:53:55

Az 1939. augusztus 23-án megkötött Hitler-Sztálin paktum időpontja 2011 óta a totalitárius diktatúra áldozatainak európai emléknapja. Ez a nap – amikor papíron döntöttek milliók pusztulásáról, nemzetek rabságba vetéséről – jól mutatja, milyen rettenetes hely volt 1939-ben és az utána következő évtizedekben a két világbirodalom által koncként feldarabolt Közép-Európa.

Augusztus 23-án idén is emlékeztünk a náci- és a kommunista diktatúrák áldozatairól a parlament előtti téren, ahol a Gulág borzalmait megjárt és átélt Kerényi Lajos atya mondott beszédet. Innen átvonultunk a Cipők a Duna partján emlékműhöz, ahol elhelyeztük a kegyelet virágait, majd az emlékséta résztvevői a Terror Háza Múzeumhoz vonultak.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője gondolataiban – többek között – kiemelte: - Elköszönőben van a szemtanúk korosztálya, Katyn nemzedéke, a pesti srácok, a holokauszt és a Gulág túlélői, de amíg lehet, hallgassuk meg őket.


Az emlékezés koszorúzással és mécsesek gyújtásával ért véget. Az emlékévek ugyan véget érnek, de a megemlékezésnek folytatódnia kell, hogy hűek maradhassunk az előttünk járókhoz, a hősökhöz, a példaképeinkhez – juttatta el gondolatait szerkesztőségünkhöz Vörös István, a gödöllői székhelyű Szót Kérünk a Közjóért Egyesület elnöke.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online