Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A szelfi sötét oldala

2017-08-22 11:23:01

Bátor vagy, esetleg vakmerő? Ugye, Te nem kockáztatnád az életed, testi épséged egy „tökéletes szelfiért”? A döntés a Te kezedben van! Ezeket a kérdéseket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai teszik fel – többek között – az elmúlt években egyfajta népőrületté vált jelenség gödöllői követőinek is.

A szelfi egy önfotó, vagyis, olyan fénykép, amit szerzője önmagáról készít. Vannak alkalmak, amikor bár látványos lenne, de kifejezetten veszélyes szelfit készíteni. Mégis sokan vállalják a rizikót egy jól sikerült fotó érdekében, pedig tisztában vannak annak kockázatával. A jelenség hátterében az állhat, hogy a szinte mindennapossá váló közösségi oldalak használata mellett, az emberek érzelmileg is érintetté válnak, szeretnének minél vonzóbb képet kialakítani magukról, ennek érdekében pedig hajlandóak nagyon messzire is elmenni. Készült már szelfi a Rio de Janeiro-i Jézus-szobor tetején, illetve repülőn, kényszerleszállás közben, vagy meredek szakadék szélén egyensúlyozva.

Amerikai szociálpszichológus vizsgálta, hogy mi állhat a túlzásba vitt szelfi hátterében. Megállapítása szerint a legtöbb fiatal önmaga megismerésére használja a szelfit, ugyanis az önmagukról alkotott kép döntő szerepet játszik abban, hogy mások milyennek látják őket. Az okostelefon segítségével néhány kattintással világgá kürtölhetik, hogy kinek tartják magukat. Minél egyedibb és minél veszélyesebb körülmények között készül a kép, annál nagyobb a sikere. Ezért azonban meg kell küzdeni.


Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy szelfi-készítés előtt mindenki győződjön meg arról, biztonságos helyen tartózkodik és az életét, testi épségét semmi nem veszélyezteti. A szelfizéssel összefüggésben bekövetkezett balesetek, halálesetek megelőzése érdekében figyelemfelhívó ábrák készültek, hogy ráébresszék a fiatalokat, az internetes tetszésnyilvánítások vagy a vicc kedvéért nem érdemes magas feszültségű vezetékre mászni, érkező vonat előtt pózolni vagy vezetés közben szelfizni.

Sajnálatos módon hazánkban is folyamatosan nő az amatőr fotósokkal történő balesetek száma. Súlyos sérülések és halálesetek is előfordultak magyar fiatalok körében, akik egy rosszul megválasztott helyen akartak fotót készíteni magukról. Bármennyire is menőnek tűnik egy szelfi, sokkal többet veszíthet vele bárki, mint az a néhány plusz lájk, amit bezsebelhet vele.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online