Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Zsákutcába kerülhet a gödöllői városvezetés

2017-08-12 10:50:00

Hetek óta már csak a csupasz, kietlen táj emlékeztet arra, hogy a Szabadság tér 7. szám alatti ingatlanon volt a gödöllői Városháza épülete. A dózerek elvégezték a dolgukat, de a jelekből arra lehet következtetni, hogy a történetnek lehet utóélete.

Az egyik ilyen utóélet-epizódnak az ad apropót, hogy 2012. októbert 18-án – miután a reggeli órákban a lokálpatrióta klubos többségű képviselőtestület tagjai jóváhagyták – a „néhai” Városháza földszinti nagytermében dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője és a gödöllői járásba sorolt települések polgármesterei – köztük Gémesi György is – aláírták a regionális államigazgatási egység kialakításához szükséges megállapodást.

Ebben rögzítették, hogy az államigazgatási feladatok jó részét átvállaló szervezet milyen személyi és tárgyi feltételekkel láthat munkához. A gödöllői központú járási kormányhivatal – ha úgy tetszik, az állam – ingyenes használatba kapta a polgármesteri hivatal épületének földszintjén található okmányiroda, lakosságszolgálati iroda, illetve adóiroda helyiségeit a teljes eszközállománnyal. Az irodarendszer együttes alapterülete valamivel több mint 442 négyzetméter. És itt most, szűk öt év elteltével az ingyenes használatnak van komoly jelentősége.

Valós lehet-e az a felröppent információ, hogy, ha a kormányhivatal nem egyezik bele, még füvet sem tudnak vetni az elbontott épület helyére? Megkeresésünkre a szakmai válaszokat a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatala adta meg. Íme:
„A Gödöllő Települési Önkormányzat és a Pest Megyei Kormányhivatal között 2012-ben, a Gödöllői Járási Hivatal kialakítása céljából megkötött megállapodás és a 2012. évi XCIII. törvény rendelkezése alapján, a Megállapodásban foglalt kizárólagos használat biztosítására került bejegyzésre a használati jog a tulajdoni lapra. A Pest Megyei Kormányhivatal használati joga a Megállapodásban részletezett módon és területre terjed ki.”


Arra a kérdésre, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal illetékese hozzájárult-e ahhoz, hogy a Városháza épületére bontási engedélykérelmet nyújtsanak be, illetve lebontsák azt, olyan választ kaptunk, hogy a 312/2012 (XI.8.) Kormányrendelet 1. számú melléklete szerint nem volt bontási engedély köteles az épület. A kivitelezésről szóló 191/2009 (IX.15.) számú Kormányrendelet értelmében a bontás kiviteli terv köteles és E-napló megnyitási kötelezettséggel bír, amit a város önkormányzata teljesített.

Az ördög a részletekben rejlik, szokták mondani. A hírportálunk által megkérdezett jogászok szerint a volt gödöllői Városháza helyének hasznosítására (fedett szabadtéri színpad, közösségi park) vonatkozó építési engedély megszerzése aligha valósítható meg az ingyenes használati joggal rendelkező Pest Megyei Kormányhivatal együttműködése, hozzájárulása nélkül. A helyzetet azonban némiképp árnyalja, hogy a gödöllői polgármester az utóbbi időben minden létező fórumot megragad arra, hogy bírálja a kormánypárti politikát.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online