Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Veszély leselkedett a Gödöllő központjában tartózkodókra az azbeszt-kiporzás miatt

2017-06-12 11:21:02

Miután számos, nem egy esetben ellentmondásos hír kapott szárnyra a gödöllői Városháza Szabadság tér 7. szám alatt lévő épületének bontásával kapcsolatosa, hírportálunk a hatósághoz fordult, hogy tájékozódjon az ellenőrzések fejleményeiről. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályának illetékese június 9-én az alábbi választ adta:

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi Ellenőrzési Osztálya május 19-én helyszíni munkavédelmi hatósági ellenőrzést tartott a Gödöllő, Szabadság tér 7. szám alatt, ahol a bejelentett azbeszt tartalmú síkpala héjazat bontási munkálatait ellenőrizte. A bontási tevékenység sem a jogszabályi előírásoknak, sem a munkáltató által megküldött munkatervnek nem felelt meg, ezért a hiányosságok miatt a hatóság azonnali intézkedésként a szabálytalan bontási folyamatot, beleértve a szabálytalan bontott pala tárolási tevékenységét, valamint 2 fő munkavállaló egyéni védőeszköz nélküli munkavégzési tevékenységét a hiányosságok megszüntetéséig felfüggesztette. A hatóság által május 28-án, vasárnap végzett újbóli ellenőrzésen megállapításra került, hogy már egy másik munkáltató munkavállalói végezték a palabontást szintén szabálytalanul, ezért a bontási tevékenység az újabb munkáltató felé is felfüggesztésre került.

A szabályos, előírásoknak megfelelő bontási technológia minimalizálja az egyébként kötött formában lévő azbesztrostok környezetbe kerülését, ami tovább csökkenthető a bontási munkatervekben is szereplő rostmegkötő anyagok (ragasztók) használatával, valamint a bontott azbeszttartalmú pala szabályos, zárt tárolásával. A hatóság az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordít fentiek maradéktalan betartására annak érdekében, hogy a munkavállalók és a hatókörben tartózkodók egészségének védelme biztosított legyen.


A munkavédelmi hatóság mindkét alkalommal munkavédelmi bírsággal sújtotta az azbeszt tartalmú síkpala bontását végző munkáltatót. A bírság alapjául szolgáltak az alábbi normasértések: szabálytalan azbesztbontás, bontott anyag szabálytalan tárolása, valamint az egyéni védőeszközök hiánya. Bírságnövelő tényezőkényt értékelte a hatóság, hogy nemcsak a munkavállalók, hanem

a munkavégzés hatókörében tartózkodók is ki voltak téve az azbesztpor expozíció veszélyének,


különös tekintettel arra, hogy a munkavégzés helye a város központjában található.

A munkavédelmi hatóság egy alkalommal eljárási bírságot szabott ki, mivel a szabálytalan azbeszttartalmú pala tárolását az érintett munkáltató a hatóság felhívására nem szüntette meg időben, így a kiporzás veszélye, az elöregedett, roncsolódott, törött síkpala azbeszt rostjainak környezetbe való jutása továbbra is fennállt, ezzel tovább veszélyeztetve a munkavállalók és a munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségét – zárul a hatóság tájékoztatója.

A jelekből ítélve, a hatóság teszi a dolgát: ellenőriz, vizsgálódik, jogszabály-sértéseket tár fel és bírságol. A munkálatokra súlyos összegű közpénzt költő megbízónál azonban úgy tűnik, nem verik ki a biztosítékot a kivitelező által elkövetett hiányosságok…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online