Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan választott szállást Erzsébet királyné?

2017-06-08 10:48:38

Június 10-e és október 1-je között Utazik az udvar címmel időszaki kiállítás nyílik a Gödöllői Királyi Kastély Rudolf-szárnyának második emeleti termeiben Erzsébet király utazásairól. A tárlatról Kaján Marianna, a gödöllői kastélyt működtető gazdasági társaság muzeológusa, a kiállítás kurátora a következőket írta:

Vajon miért nem talált nyugalomra Erzsébet? Miért éppen az utazásban keresett menedéket? Hogyan választott szállást, vagy nem is Erzsébet választott? Kik kísérték és szervezték meg a királyné utazásait? Mivel és hogyan utaztak a 19. század második felében az emberek és a Habsburg-család tagjai?
A kiállítás fő vonala e kérdésekre keresi a válaszokat. A tárlaton bemutatjuk a királyné által kedvelt és többször felkeresett helyeket, szállodákat, villákat valamint a korabeli járműveket is, fényképek, korabeli ábrázolások, dokumentumok segítségével, és felvillantjuk a kísérő személyzet életének izgalmas mozzanatait.
A korabeli sajtó folyamatosan tudósított Erzsébet utazásairól, aki, bár álnéven utazott, mégis mindenütt tudták, hogy Ausztria császárnéja a látogató: legtöbb esetben még az álnevét is megírták az újságok. Tulajdonképpen soha nem lehetett egyedül, házasságkötése óta életének minden pillanatában egy birodalom uralkodójának felesége volt, ami azt jelentette, hogy bár megpróbálta, de soha nem élhette azt az életet, amit szeretett volna. Az utazások menedéket, menekülést jelentettek a királyné számára kilátástalannak vélt élete elől.
Köztudott, hogy Erzsébet királyné nagyon szerette a magyarokat, beszélte a nyelvet, ennek ellenére mégsem jutott el sok helyre az országban. A kiállítás kiemelten foglalkozik azokkal a magyar helyszínekkel, amiket meglátogatott Erzsébet.


A tárlatot június 9-én, pénteken 16 órakor Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, valamint dr. Frisnyák Zsuzsa, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa nyitják meg a Gödöllői Királyi Kastély Dísztermében. A kiállítást – aminek megvalósulásához 15 szervezet vagy magánszemély kölcsönzött műtárgyakat – Kovács Éva, Faludi Ildikó és dr. Papházi János rendezték.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online