Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gyurcsány Ferenc nem zárta ki, hogy értelmes egyességre jussanak Gémesivel

2017-05-30 19:33:38

Május 30-án, Gödöllőn, az Erzsébet királyné Szálloda báltermében tartott lakossági fórumot Gyurcsány Ferenc, hazánk egykori miniszterelnöke (2004-2009), a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke.

A szervezetének zászlóbontását 2011 szeptemberében Gödöllőn bejelentő, a városban legutóbb 2013 novemberében kampányoló politikus az esemény előtt egy főtéri padon válaszolt hírportálunk munkatársának kérdéseire.

- Kormány- vagy rendszerváltásra készülnek 2018 tavaszán?
- Sokkal több, mint kormányváltásra, már-már rendszerváltásra számítok. És csak azért mondom, hogy már-már rendszerváltás, mert a szabadság bizonyos köreit még nem sikerült felszámolni. Ez a rendszerváltás kisebb horderejű tektonikus mozgásokat fog okozni, mint a ’89-es, de nem lesz túl messze attól.

- A sikeres választási szereplés elengedhetetlen feltétele, hogy a 106 egyéni körzet jelentős részében ellenzéki siker szülessen. Úgy tűnik, a gödöllői választókerületben Gémesi György személye miatt bonyolultabb lesz a helyzet, mint másutt. Miként számolnak a gödöllői polgármester új pártjával? Riválisként vagy partnerként?
- Én azt becsülöm Gémesi Györgyben – bocsássák ezt meg nekem a helyi ellenzéki szavazók –, hogy dacára annak, hogy ő egy jobboldali konzervatív ember, a Fidesz disznóságaival szemben, úgy látom, régóta nagyon következetesen megszólal. Ez szerintem tiszteletreméltó, ezért komolyan kell őt venni.
A fő vita a nem ott van, magunk között szólva, hogy ki jobbközép konzervatív és ki balközép beállítódású, hanem, hogy szemben áll-e ezzel, az önkénnyel kokettáló világgal, vagy azt támogatja. Ezért – bár, én nagyon régen találkoztam utoljára polgármester úrral, most már pártelnök úrral – azt gondolom, hogy előbb-utóbb úgy is kell beszélni. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy értelmes egyességre lehet jutni. Például, ennek a választókerületnek a dolgában azt mondják a baloldali demokraták, hogy itt van egy jobboldali demokrata.


- Szavaiból az vehető ki, hogy elképzelhetőnek tartja az együttműködést Gémesi új pártjával. Mit gondol, kinek illene kezdeményezni a kapcsolatfelvételt?

- Egyáltalán nem zárom ki az együttműködést. Szinte majdnem mindegy, hogy ki kezdeményez. A politikai etikett szerint, azt gondolom, hogy a polgármester úrnak kellene. Főleg azért, mert fiatalabb és kisebb a pártja, valamint a korábbi és jelenlegi közjogi funkcióink között is más a befolyásolási lehetőség. De, ha azt fogom kihallani a helyi közbeszédből, hogy van nyitottság meg szándék, én felveszem a telefont bármikor. Annyi pénzünk még van, hogy egy telefonhívást megengedjünk ez ügyben.

Gyurcsány Ferenc a főtérről a szálloda első emeleti báltermébe sietett, ahol érdeklődők sokasága volt kíváncsi a Demokratikus Koalíció programját, nézeteit és elképzeléseit felvázoló, kormánybíráló politikai előadására.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online