Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A hullámpala tetőben rejlik a rákkeltő hatású azbeszt

2017-05-18 14:09:27

A március 31-i, a gödöllői Városháza épületének elbontása és a főtér fejlesztése témakörben megtartott lakossági fórumon Gémesi György elmondta, hogy az épület bizonyos részén van azbeszt, ami veszélyes anyagnak számít, így különös figyelmet kell fordítani az elszállítására és az ártalmatlanítására. A polgármester kihangsúlyozta, hogy ehhez a folyamathoz kérte dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott úr segítségét, aki készséggel állt a rendelkezésére.

Az elhangzottakkal kapcsolatosan kikértük Tarnai Richárd véleményét is, aki az alábbi sorokat küldte el válaszként érdeklődésünkre:
- A Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjeként kiemelten fontosnak tartom, hogy a jogszabályok által kijelölt keretek között a leghatékonyabban szolgáljuk ügyfeleinket. Az intézményünkhöz tartozó közigazgatási ügyekben igyekszünk a legtöbb segítséget megadni minden hozzánk fordulónak, köztük a települések vezetőinek is. Mind Gödöllő város lakóinak, mind településük vezetőjének a jogszabályokban megszabott keretek között állunk rendelkezésükre. Pest megyei kormánymegbízottként célom, hogy hatékony közigazgatással szolgáljuk a megyében élő embereket. A jogszabályok betartásának ellenőrzése során kiemelt figyelmet fordítunk azokra az ügyekre, amelyek közvetlenül is érinthetik az itt élők egészségi állapotát.


Ha már az akár rákkeltő hatású azbeszt szóba került, valamint annak elbontása, szállítása és ártalmatlanítása igencsak komoly óvintézkedéseket igényel, érdemes végigfutni a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya által hírportálunknak megküldött tájékoztatást. Már csak azért is, mert a május 2-án ellenőrzött kivitelező cég szakemberei hamarosan nekilátnak a tető bontásának.

A Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály kapott tájékoztatást arról, hogy a Városháza bontása során azbeszttartamú hullámpala tető bontására kerül sor, ami az azbesztet kötött formában tartalmazza.
Általánosságban elmondható, hogy a hasonló ügyekben a bontási munkálatokat végzők részére előírásokat tesz a környezetvédelmi hatóság a jogszabályi megfelelés érdekében a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről szóló minisztériumi rendelet előírásainak betartására, valamint felhívja a cégek figyelmét az alábbiak betartására a munkálatok során:

1. Az azbeszt tartalmú hulladék gyűjtése, munkahelyi tárolása az egyes hulladékgazdálkodási létesítmények kialakításának és üzemeltetésének szabályairól szóló, valamint a veszélyes hulladékkal kapcsolatos egyes tevékenységek részletes szabályairól szóló kormányrendeletek szerint, mindig a hatályos jogszabályok előírásainak betartásával történhet.
2.
Az azbeszt tartalmú hulladéknak a munkahelyi gyűjtőhelyen történő gyűjtése, szállításra való előkészítése során olyan csomagolóeszköz használható, ami megóvja a veszélyes hulladékot a szóródástól. A csomagolóeszközön fel kell tüntetni a hulladék azonosítására szolgáló adatokat.
3.
A mentesítés során használt, szennyezett egyéni munkavédelmi eszközöket és az esetleges elszívó-rendszer szűrőit azbeszttel szennyezett veszélyes hulladékként kell kezelni.
4.
A veszélyes hulladék szállítását és ártalmatlanítását csak erre a hulladékra vonatkozó hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező szervezet végezheti.
5.
A keletkezett hulladékról az adatszolgáltatást a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló kormányrendelet szerint kell teljesíteni a hulladék termelőjének és a bejelentett munka során keletkezett azbeszttartalmú hulladékmennyiségről, valamint a hulladékot kezelő átvételi igazolását meg kell küldeni a PMKH Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály részére.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online