Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miért nem szállt be az állam a gödöllői Városháza felújításába?

2017-04-05 10:51:42

Gémesi György, aki, ha magyarázatot kell adnia a gödöllői Városháza Szabadság tér 7. szám alatti épületének lebontása kapcsán felmerülő kérdésekre, meghatározó okként említi azt a körülményt, hogy korábbi megkeresésükre a Pest Megyei Kormányhivatal illetékese – forráshiányra hivatkozva – nemleges választ adott arra, hogy anyagilag segítsék az objektum felújítását. Gödöllő első embere legutóbb a március 31-i lakossági fórumon citálta a történetet a hallgatóság elé, és mondandójában arra is kitért, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal (magyarul, az állam) ezt követően mintegy 250 millió forintot költött az új, Kotlán Sándor utcai okmányiroda kialakítására, majd prezentációjában levetített egy képet, amin egymilliárd forintos fejlesztés olvasható. Gémesi – miközben értetlenkedésének adott hangot – a jelenlévőkre bízta a következtetések levonását.

A magunk részéről szerettük volna elkerülni a találgatást, ezért rákérdeztünk: mi volt a valós oka annak, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal elutasította az anyagi hozzájárulást a gödöllői Városháza épületének felújításához, illetve ha erre nem volt pénz, hogyan sikerült egymilliárd forintos támogatást szerezni a kormányhivatal épületének energetikai fejlesztésére?

A válasz a Pest Megyei Kormányhivataltól megérkezett, változtatás nélkül adjuk közre, íme:
Gödöllő Város Önkormányzata és a Pest Megyei Kormányhivatal 2012. október 18-án kötött megállapodást. A megállapodás törvényi alapját a 2012. évi XCIII. törvény a járások kialakításáról, valamint egyes ezzel összefüggő törvények módosításáról adta. A Gödöllői Járási Hivatal ezen megállapodás alapján kezdte meg működését a Gödöllő 291/4 helyrajzi számú, Szabadság tér 7. szám alatti épületben, a megállapodás szerint ingyenes használati jog került bejegyzésre a Pest Megyei Kormányhivatal javára.
A törvény 2. § (1) szerint az önkormányzati vagyont biztosítani kell ingyenes használatba a feladat ellátásának időtartalmára az állam részére.

Az ingatlan üzemeltetésére 2013. november 13. napján született megállapodás az önkormányzat és a kormányhivatal között, ami ma is hatályos. E megállapodás 9. pontja értelmében az üzemeltető, vagyis az önkormányzat feladata az ingatlan felújítása, karbantartása.
Gödöllő 2015 nyarán jelezte a kormányhivatalnak a városháza felújításának szükségességét, és tájékoztatást kért az együttműködés lehetőségeiről. A Pest Megyei Kormányhivatal 2015 nyarán tájékoztatta Gödöllőt, hogy a felújításhoz forrást nem tud biztosítani. A Kormányablak-program részeként nyílt meg a Gödöllői Kormányablak 2016-ban, amihez forrást az állam biztosított.


A mellékelt fotón látható információs tábla egy másik épületkorszerűsítést összegző tábla: ennek a fejlesztésnek a keretében, összesen 15 Pest megyei helyszínen – többek között a Kotlán Sándor utca 3. szám alatt is – valósult meg energetikai korszerűsítés. Az 1 milliárd forintos uniós támogatás keretében 15 helyszínen végeztek többek között nyílászáró-cseréket, napelem-telepítéseket, valamint homlokzati hőszigeteléseket.
Egyik hivatkozott felújítás sem a Pest Megyei Kormányhivatal saját forrásából valósult meg. A kormányablak-kialakítása állami költségvetésből, míg a 15 helyszínes energetikai korszerűsítés európai uniós forrásból jöhetett létre a Pest Megyei Kormányhivatal által vagyonkezelt ingatlanok esetében.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online