Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kiválósági díjat kapott a gödöllői egyetem

2016-09-21 10:34:36

Szeptember 18-20. között rendezték meg a – Szlovák Agrártudományi Egyetem kezdeményezésére öt évvel ezelőtt alakult – Visegrádi Egyetemi Szövetség (VUA) jubileumi közgyűlését a gödöllői központú Szent István Egyetemen (SZIE) – olvasható a felsőoktatási intézmény sajtóközleményében.

A szövetségnek mára már több mint 50 felsőoktatási intézmény a tagja, nem csak a visegrádi térségből. A most lezajlott közgyűlésen újabb tagok csatlakoztak, így a szövetség létszáma megközelíti a 60-at. Az eseményen 9 ország 23 felsőoktatási intézménye képviseltette magát, több mint 50 résztvevővel. A találkozóra az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviseletének képviselő-helyettese, Cristina Amaral is elfogadta a meghívást, hangsúlyozva ezzel a szövetség, a SZIE és a FAO együttműködésének jelentőségét.

A szövetség célja, hogy lehetőséget biztosítson a tagintézményeknek oktatási, kutatási, valamint publikációs területen történő együttműködésre. A VUA rendszeresen szervez tudományos konferenciákat oktatók és hallgatók számára is. Idén júliusban az Élelmiszeripar és az üzleti tudomány című nyári egyetemet a SZIE szervezte. Az intézmény rektora, dr. Tőzsér János (képen balról a harmadik), aki egyben a szövetség alelnöke, a gödöllői közgyűlésen vehette át a VUA Award of Excellence kiválósági díjat, az egyetem által az elmúlt évek alatt tanúsított aktív részvételért és kimagasló tevékenységért.


A közgyűlés keretein belül két szakmai előadásra is sor került, ezekre a SZIE oktatói és külföldi hallgatói (különösen a FAO ösztöndíjjal az egyetemen tanuló diákok) is meghívást kaptak. Az első előadást Cristina Amaral tartotta a FAO képviseletében, aki a fenntartható fejlődés fontosságára hívta fel a figyelmet.
A FAO európai és közép-ázsiai tevékenységét, amely 53 országot és az Európai Uniót foglalja magába, lényegében a budapesti iroda irányítja, mondta. Néhány konkrét területet is említett, ahol a szervezet aktív: például fenntartható mezőgazdasági és halászati technológiák támogatása, élelmezésbiztonság és táplálkozás, határokon átnyúló haszonállat betegségek, növényvédőszer-használat, vagy akár a természeti katasztrófák kezelése. A kézzelfogható segítségen túl a FAO egy tudásmegosztó szervezet, amely több mint 400 kiadványt jelentet meg minden évben, mondta, hozzátéve, hogy ezek mind ingyenesen elérhetők az interneten.
A szervezet jó kapcsolatot ápol Magyarországgal. Ennek elemeként 2008 óta évről évre mintegy 30, különböző országokból érkező fiatal mezőgazdasági szakértő szerezhet posztgraduális diplomát a FAO-Magyarország ösztöndíj jóvoltából. A végzettek száma már meghaladta a 250-et. Ebben a programban nagy örömünkre épp a SZIE az egyik partnerünk, hangsúlyozta Cristina Amaral.

A másik előadásban a SZIE-t, azon belül is a doktori iskolák által végzett tudományos kutatási tevékenységet mutatta be dr. Helyes Lajos tudományos rektorhelyettes. Az elhangzottakból kiderült, az intézmény jelentősen elkötelezett a FAO által is prioritásként tekintett területek iránt. Ez alapján indultak el az egyeztetések a közgyűlés ideje alatt a SZIE, a VUA és a FAO jövőbeli együttműködési területeiről.


Stúdióbeszélgetések Gödöllő és környező települések sportolóival

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online