Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gesztusértékű parkoló-építés közpénzből

2016-09-20 17:12:12

Júniusban a városvezetés kifejezte szándékát a Haraszti úton található Lear Corporation Hungary Kft-nek arról, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanon átmenetileg (az M3-as autópálya és a 3-as számú főút összekötésének kiépítéséig) személygépkocsik várakozására alkalmas parkolót létesítsenek.
Szeptemberben arra is fény derült, hogy a parkoló kiépítéséhez az önkormányzat – fejlesztési céltartalékának terhére – 15 millió forintot biztosít.

- A pénzügyi bizottsági ülésen nem támogattam azt a javaslatot, hogy az önkormányzat építsen a LEAR-nek 15 millióért egy parkolót és adja oda neki ingyenes használatra – válaszolta megkeresésünkre Kovács Barnabás (képen).
A gödöllői önkormányzat szakbizottságának MSZP-s elnöke így indokolta döntését: - A főjegyző azt mondta, hogy a LEAR TAO-jából jelentős összeg érkezik a sportcsarnok építésére, és ezért a város ezzel tesz egy gesztust a cégnek. Azt is mondta, hogy szerinte nincs jogi probléma a dologgal.
Szerintem meg van. Jogi is és közgazdasági is. A közpénzt és a privát pénzeket nem szabad „keverni”, és összekapcsolni. Semmilyen módon sem. Értem a szándékot, de ez a technika szerintem aggályos, és nagyon rossz precedenst teremthet. Nem jó a hasonlat, de pénzügytechnikailag ez a dolog pont olyan, mintha az önkormányzat a volt városháza épületének helyén építene egy irodaházat, majd azt odaadná valamelyik neki kedves cégnek ingyenes használatra.
Ha a LEAR a TAO-ját – ami neki nem jelent semmilyen költséget, mert ha nem ajánlaná fel a sportcsarnokra, akkor az állam részére kellene befizetnie – odaadja a sportcsarnok építésére, akkor az egy nemes cselekedet, amit nagyon meg kell köszönni, gesztusokat is kell tenni, de ez nem jelentheti azt, hogy 15 millió forint közpénzt fordítunk egy magáncég projektjére. Jogilag pedig az a véleményem, lehetséges, hogy betű szerint nehéz lenne megtalálni azt a paragrafust, ami tételesen vonatkozna erre az esetre.
De azért az mégiscsak elgondolkoztató, hogy ha néhány százezres vagy milliós tételeket a törvény pályáztatni és közbeszereztetni rendel, akkor 15 millió forint közpénzt egy döntéssel, „gesztusként” oda lehet adni egy privát cégnek.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online